NordNews
Avem ce spune

Mihail Podoleak: Unica țară care poate face provocări în Transnistria este Federația Rusă

Mihail Podoleak, consilierul președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu și-ar permite niciodată acțiuni în raport cu teritoriul Republicii Moldova fără consultări directe cu Republica Moldova și țările Uniunii Europene. Acesta a menționat că Ucraina susține guvernarea de la Chișinău și a accentuat că decizia de a rezolva problema transnistreană aparține în exclusivitate părții moldovenești. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Radio Moldova, ca răspuns la comunicatele Ministerului rus al Apărării privind o presupusă intenție a armatei ucrainene de a efectua o provocare militară în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, scrie IPN.

„Nu ascultați niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării. Ei folosesc permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări (…). Dependența de Rusia, inclusiv din punct de vedere economic, întotdeauna va genera sărăcie și instabilitate politică. Decizia de a rezolva problema transnistreană aparține doar părții moldovenești. De jure, partea moldovenească, dacă are nevoie de susținerea Ucrainei, trebui să se adreseze președintelui Zelenski și acesta, la rândul său, să ia deciziile respective. Repet încă o dată, Ucraina nu va veni cu inițiative fără consultări cu Moldova, România și țările Uniunii Europene. Ceea ce ține de acțiuni provocatoare, unica țară care poate face acest lucru în Moldova și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”, a menționat Mihail Podoleak.

Pe parcursul zilei de ieri, Ministerul Apărării al Federației Ruse a lansat comentarii, potrivit cărora Ucraina ar pregăti provocări militare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Autoritățile moldovenești nu au confirmat informația difuzată, îndemnând cetățenii la calm și să urmărească sursele oficiale și credibile ale țării.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"