NordNews
Avem ce spune

Mii de sloveni au protestat împotriva guvernului în contextul pandemiei

Mii de oameni au manifestat vineri în capitala slovenă Ljubljana acuzând guvernul de corupţie şi de faptul că a profitat de pandemia noului coronavirus pentru a restrânge libertăţile publice, informează AFP şi Reuters, citat de agerpres.ro

„Hoţii!” sau „Jos guvernul!” au scandat manifestanţii, ce purtau măşti de protecţie, strânşi în faţa clădirii parlamentului protejat de un cordon de poliţişti. Potrivit estimărilor canalului privat POP TV, au fost în jur de 10.000 de protestatari.
Conform Reuters, mii de biciclişti protestau vineri seara pe străzile capitalei.
Demonstraţia a fost organizată de „Protestival”, o mişcare cetăţenească susţinută de anumite partide de opoziţie, inclusiv de cea a fostului premier Marjan Sarec, a cărui demisie în februarie a deschis calea ajungerii în funcţia de premier a politicianului naţionalist Janez Jansa.
Protestul de vineri a fost cel mai mare din ultimele săptămâni.
Un protest de dimensiuni mai reduse a fost organizat vineri şi la Maribor, al doilea oraş ca mărime din Slovenia.
Sarec şi-a exprimat sprijinul pentru protestatari, spunând că au un scop comun:”să împiedice acest guvern corupt să rămână la putere”.
Slovenia a raportat 1.450 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 100 de decese la o populaţie de două milioane.
Guvernul a început să ridice restricţiile pe 20 aprilie, iar de luni barurile şi restaurantele pot deservi publicul afară. Săptămâna viitoare transportul public va fi reluat gradual şi unele categorii din elevi se vor întoarce la şcoală pe 18 mai. Slovenii sunt obligaţi să poarte măşti şi să păstreze o distanţă de 1.5 metri în spaţiile publice închise.
Organizaţii internaţionale, inclusiv Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că guvernul Jansa profită de măsurile de combatere a pandemiei pentru a îngrădi mass-media care informează despre presupuse fapte de corupţie legate, printre altele, de furnizarea de echipamente de protecţie sau de echipamente medicale.
Ministrul economiei, Zdravko Pocivalsek, aflat în centrul acuzaţiilor, le-a respins.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"