NordNews
Avem ce spune

Militari din 12 țări, inclusiv R. Moldova, vor participa la exercițiul multinațional „Sea Shield”

Aproximativ 3.400 de militari români, precum și din alte 11 state printre care și Republica Moldova, vor participa în perioada 20 martie-2 aprilie la exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, comunică MOLDPRES.

Evenimentul va fi organizat de Forțele Navale Române și este planificat să se desfășoare în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră. La exercițiu vor participa militari din Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Conform sursei citate, peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, SUA și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, precum dispozitive mobile de lansare, detașamente de forțe pentru operații speciale și de scafandri de luptă de incursiune și împotriva dispozitivelor explozive, specialiști în apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară) și plutoane de infanterie și de parașutiști militari vor executa secvențele de instruire planificate de Forțele Navale Române.

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” este cel mai complex eveniment de instruire, planificat și condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, în anul de instrucție curent. De asemenea, exercițiul este cuprins în Programele NATO de instruire multinațională consolidată. „Sea Shield” este un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate și a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"