NordNews
Avem ce spune

Minime strategii pentru masa de Paște

Masa de Paşte a fost întotdeauna la moldoveni al doilea mare eveniment mult aşteptat al fiecărui an, după masa de Revelion. Pe lângă bucuria pascală, pe care o resimte orice creştin în această perioadă, există şi obiceiul de a consuma alimente şi băuturi în mod exagerat.
Fără o minimă „strategie”, masa de Paşte se poate transforma repede într-un coşmar. Pentru a evita acest lucru neplăcut, trebuie urmate câteva minime sfaturi ale specialiştilor.
Potrivit medicului dietician al Spitalului Muncipal Bălți, Luminița Gudumac, oamenii trebuie să fie atenți la cum mănâncă în zilele de Paște: Persoanele care au ţinut cele şapte săptămâni de post trebuie să fie cele mai atente la această masă deoarece, în cazul lor, pericolul de a exagera cu consumul alimentelor este cel mai mare. De asemenea,ele trebuie să evite mâncărurile foarte grase şi pe cele prăjite, pentru că acestea se digeră greu. În plus, lângă fiecare preparat tradiţional, indiferent că vorbim despre drob sau friptură de miel, trebuie să existe neapărat şi garnituri de legume, salate şi fructe proaspete, toate acestea având rolul benefic de a ajuta la digestie. La fel, după masa, se recomandă o plimbare.”
La rândul lor, preoţii afirmă că trebuie să avem grija de alimentele pe care le consumăm și că nu trebuie să punem accent numai pe mâncare.
Conform părintelui Anatol Spătarul, preot la Biserica Sf. Panteleimon din Bălți, creștinii trebuie să înțeleagă și rostul spiritual al mesei de Paște: ”Postul nu este numai restricția de mâncare, dar este și începerea unei vieți duhovnicești noi, pentru că noi luptăm cu păcatul, noi luptăm cu toate apucăturile noastre, care ne strică nouă starea sufletească. Postul este pentru a ne făuri atât sufletul, cât și trupul. Totodată, când ieșim din post, noi nu trebuie să atragem iarăși o atenție sporită anume  alimentelor, adică să punem accent numai pe mâncare, dar mai tare pe starea duhovnicească și lăuntrică, pentru că noi după post înviem.”
Toţi cei care au ţinut post sunt sfătuiţi să nu facă abuz de mezeluri, mâncăruri condimentate, afumate, cu exces de carbohidraţi şi de creme. Să prefere o alimentare balansată şi sănătoasă și, de asemnea, să nu uite și de puritatea sufletească, după cum spun Sfintele Scripturi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"