NordNews
Avem ce spune

Ministerul de Interne propune schimbări în RCR. Printre acestea, interzicerea circulației pe trotuare a transportului pe două roți

Ministerul Afacerilor Interne din Moldova a propus spre consultații publice un proiect de hotărâre pentru modificarea Regulamentului circulației rutiere. Acesta presupune mai multe schimbări, printre care și limitarea posibilității de a te deplasa cu trotineta electrică sau bicicleta pe trotuare. 

Trotinetele și bicicletele electrice, bicicletele vor putea circula doar pe pistele special amenajate (benzile, pistele pentru bicicliști), iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă autovehiculelor este de 50 km/h”, se arată în proiect.

Totodată, pe carosabilul drumului deplasarea pe trotineta electrică ar urma să fie permisă doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. Mai mult, în regulament este inclusă și obligațiunea celor care circulă cu trotineta sau bicicleta să fie îmbrăcați pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă în vesta de protecție reflectorizantă sau îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante. O altă condiție obligatorie este purtarea căștilor de protecție.

Conducătorii de biciclete, trotinete, biciclete și trotinete electrice, ciclomotoare, motocultoare cu remorcă, vehicule cu tracţiune animală și călăreţii trebuie să circule pe drumul public numai într-un singur rând, menținând în timpul deplasării, în raport cu marginea din dreapta a carosabilului, un interval nu mai mare de 1 m, fiind îmbrăcați pe timp de noapte fie  în condiții de vizibilitate redusă în vesta de protecție reflectorizantă sau îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante. Atunci când este amenajată banda rezervată bicicliștilor, delimitată de partea carosabilă prin marcajul 1.2 și semnalizată cu indicatorul 5.42.3, conducătorii de biciclete, trotinete, biciclete și trotinete electrice, precum și ciclomotoare vor circula doar pe această bandă. Deplasarea pe banda rezervată bicicliștilor sau pe pista pentru bicicliști trebuie să se efectueze doar pe partea dreaptă a acestora, în sensul de mers. Conducătorilor de biciclete, trotinete, biciclete și trotinete electrice, și ciclomotoare li se interzice să circule pe drumurile publice cu sens unic contra sensului de circulație a autovehiculelor”, se mai scrie în document.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"