NordNews
Avem ce spune

Ministerul Economiei: Producția industrială în acest an a crescut cu 8,1% față de aceeași perioadă a anului 2017

Extinderea activității Zonelor Economice Libere (ZEL), în special a proiectelor investiționale în domeniul industriei automotive, lărgirea și diversificarea piețelor de desfacere la export, evoluțiile favorabile ale sectorului agricol din anul trecut, precum și sporirea cererii interne și externe față de produsele industriale autohtone au constituit principalii factori care au determinat creșterea industriei în perioada ianuarie-mai 2018.
Aceasta a înregistrat cu 8,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În trendul celor mai progresive ramuri industriale ce au determinat creșterea sectorului în primele cinci luni ale anului se mențin: fabricarea de fire şi cabluri electrice (creștere cu circa 39%), producerea de piese pentru autovehicule și motoare (+42%), fabricarea articolelor din sticlă (+47%), prelucrarea fructelor și legumelor (+41%), fabricarea uleiurilor și grăsimilor (+37%), prelucrarea şi conservarea cărnii (+13%), fabricarea băuturilor (+7%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (+7,2%), fabricarea altor produse textile (+20%), fabricarea încălțămintei și prelucrarea pieilor (+21%) , producția și furnizarea de energie (+4,6%).
Cea mai mare contribuție la creșterea industriei este a cea prelucrătoare care produce circa 82% din bunurile industriale,  înregistrând astfel un avans de 9,4%.
Industria automotive devine o ramură tot mai importantă pentru economia națională, aceasta generând constant locuri noi de muncă, salarii decente și producție pentru exporturi. Creșteri esențiale au înregistrat activitățile de fabricare a firelor și cablurilor electrice și producția de piese pentru autovehicule și pentru motoare (cu circa 40%).

Industria alimentară reprezintă o altă ramură strategică pentru economia națională, contribuind la creșterea industriei cu 2,4 p.p. În ianuarie-mai 2018 aceasta s-a majorat cu 12%, fiind susținută de evoluțiile favorabile ale sectorului agricol din anul trecut. Cele mai productive subramuri ale industriei alimentare au fost: prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor (+41%), fabricarea uleiurilor și grăsimilor (+37%), prelucrarea şi conservarea produselor din carne (+13%), fabricarea băuturilor (+7%), fabricarea produselor de brutărie (+6,4%), prelucrarea și conservarea peștelui (+49%).

Fabricarea textilelor, articolelor de îmbrăcăminte și încălțămintei sunt industrii cu un potențial important și au prezentat un impact substanțial la creșterea producției industriale (+2,1 p.p.). În primele cinci luni ale acestui an, fabricarea textilelor a crescut cu 19%, a articolelor de îmbrăcăminte – cu 7,2%, iar a articolelor de încălțăminte – cu 21%.

Sectorul energetic a înregistrat 4,6% a volumului producției şi furnizării de energie electrică, termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat, şi a contribuit la creșterea industriei cu 1 p.p. Creșterea producției şi furnizarea de energie a fost influențată de evoluțiile pozitive ale sectoarelor economice.

Industria extractivă a demonstrat instabilitate în primele 5 luni ale anului 2018. După creșteri de 30%-40% din ianuarie-februarie, în următoarele luni această ramură a înregistrat descreșteri cuprinse între -1,1% și -14%. Instabilitatea ramurii respective este determinată atât de factorii meteorologici, cât și de situația din sectorul construcțiilor, care se află încă în stagnare.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"