NordNews
Avem ce spune

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a dat „dezlegare” la susținerea multiplă a examenelor de BAC

Ministerul ECC a aprobat la 30 noiembie curent hotărârea cu privire la eliminarea restricțiilor privind numărul tentativelor de promovare a examenului de bacalaureat. Astfel, un candidat poate să se înscrie la examenul de BAC, în mod gratuit, pe parcursul a trei ani, având anual la dispoziție câte două sesiunin(sesiunea de bază și cea suplimentară), adică în total șase sesiuni. În cazul în care cele șase sesiuni de examen nu vor fi suficiente, candidatul are la dispoziție și opțiunea susținerii BAC -lui în regim de externat, de această dată contra plată, dar fără limita maximă a participărilor la sesiuni.
Redacția NordNews a solicitat opinia câtorva experți în domeniu.

Stela Scripliu, directorul Liceului Teoretic „ L. Damian ”, or. Rîșcani

Eu consider că este bine, chiar dacă elevul nu a reușit să susțină examenul de câteva ori, conform Regulamentului, are posibilitatea să se pregătească mai bine și să susțină examenul peste câteva luni. Numărul elevilor liceeni s-a micșorat foarte mult, fiindcă au frica că nu vor susține bacalaureatul. Și, după parerea mea, Ministerul Educației mai mult a promovat colegiile și școlile profesionale – mai puțin liceele. Centrele regionale au mai puțini elevi și, probabil, aceasta deciziie va soluționa problema respectivă.

Dionis Mitrofan, directorul Liceului Teoretic „ P. Rareș ” or. Soroca

În țările europene așa și se face, dacă elevul poate susține contra plată – are timp să se pregătească. E bună ideea aceasta. Poate aceasta nu va soluționa problema total, dar o mare parte se vor folosi de această posibilitate de a susține BAC-ul. Atunci vor putea să continuie studiile ți să aibă un lucru bun. Elevii vor avea timp să se pregătească mai bine și vor fi stimulați prin această posibilitate.

Alexandru Roșca, șeful Secției de învățământ liceal Bălți

Noi nu putem oferi un comentariu, deoarece bacalaureatul se organizează conform unui Regulament aprobat de Ministerul Educației. Acum nu avem nici un act normativ despre ceea că BAC-ul poate fi susținut de mai multe ori. Deocamdată, conform documentelor cu care lucrăm, vreau să spun că este stabilit graficul susținerii bacalaureatului pentru acest an școlar, și acolo nu sunt schimbări în comparație cu anul precedent.

Consultantantul principal al Ministerului ECC pentru comunicarea cu mass-media nu a răspuns la telefon timp de trei zile la rând, astfel că nu a fost posibil să obținem un comentariu.
Conform datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ,în ultimii trei ani, numărul candidaților care au susținut examenul de bacalaureat este în creștere. Astfel, în 2016 au susținut BAC-ul 62,42%, în 2017 – 68,80%, iar 2018 – 72,44%.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"