NordNews
Avem ce spune

Ministerul Finanțelor nu anulează tichetele de masă, dar le supune impozitării

Ministerul Finanțelor s-a decis: După ce marți, 23 iulie, ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, a vorbit despre anularea tichetelor de masă, miercuri, 24 iulie, instituția anunță că, de fapt, acestea nu vor fi anulate, dar vor fi supuse impozitării, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit, scrie agora.md.
„Tichetele de masă nu vor fi anulate. Ajustările legislative propuse urmăresc schimbarea tratamentului fiscal aplicat tichetelor de masă, acestea fiind supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și impozitului pe venit”, scrie Ministerul Finanțelor.
Tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii. Potrivit Ministerului Finanțelor, circa 30 de mii de persoane beneficiază de tichete de masă, fiind acordate de aproximativ 620 de angajatori. „Prin transformarea cardului salarial în tichet de masă, există riscuri mari ca în anul 2020 să fie înregistrat un fond de aproape 1 miliard de lei din care nu sunt achitate contribuții și prime de asigurări sociale și medicale. Aceasta pune în pericol sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat”, explică Ministerul Finanțelor.
Totodată, Ministerul Finanțelor prezintă, printr-un grafic, situația transferurilor de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (sumele sunt prezentate în milioane de lei, deci în 2019, în bugetul aprobat, suma necesară transferului din bugetul de stat e 2,8 miliarde de lei).

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova se arată îngrijorată de declarațiile de politici fiscale preconizate de Ministerul Finanțelor și consideră că acestea „vor avea un impact profund negativ asupra situației sociale a salariaților”.

2 Comentarii
  1. Alexei spune

    Impozitarea lor presupune anularea lor, pentru că nici un anagajator nu va dori să le mai ofere în aceste condiții ! Ne au de idioți și proști ăștia din alianța Kozak

  2. Denis spune

    Actualul guvern in loc sa ne imbunatateasca viata, ei au luat o sumedenie de credite si acum majoreaza tot felul de taxe, tarife si impozite. Prin datorii ei se gandesc sa ne imbunatateasca viata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"