NordNews
Avem ce spune

Ministerul Justiției: Cauza de extrădare a lui Cristian Rizea va fi soluționată odată cu adoptarea unei decizii irevocabile de către instanțele naționale

Ministerul Justiției al Republicii Moldova vine cu unele precizări privind cauza de extrădare a lui Cristian Rizea din Republica Moldova în România, în vederea executării sentinței instanțelor judecătorești române, prin care fostul deputat PSD a fost condamnat la 4 ani și 8 luni cu privațiune de libertate.

După recepționarea cererii de extrădare de la autoritățile române, Ministerul Justiției din Republica Moldova susține că a transmis, pe 23 noiembrie 2020, Judecătoriei Chișinău demersul de extrădare din Republica Moldova în România a lui Rizea Cristian, pentru examinare și emitere a unei decizii în acest sens.

Până în prezent, în cadrul Judecătoriei Chișinău au avut loc nouă ședințe de judecată pe marginea acestui dosar. De cele mai multe ori, însă, acestea au fost amânate la cererile avocaților lui Rizea Cristian. Motivul invocat al amânărilor a fost examinarea unor cauze conexe în contencios administrativ, care ar avea legătură cu dosarul de extrădare.

Următoarea ședință de judecată pe cauza de extrădare este stabilită pentru 28 ianuarie 2022.

„Cu titlu de informare, aducem la cunoștință că Rizea Cristian a contestat în contencios administrativ, la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani), Decretul Președintelui Republicii Moldova privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova. Totodată, acesta s-a adresat cu două cereri separate către Președintele Republicii Moldova și Biroul Migrație și Azil al Ministerului Afacerilor Interne, prin care a solicitat acordarea azilului pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, cauza de extrădare a lui Rizea Cristian va fi soluționată odată cu adoptarea, de către instanțele judecătorești naționale, a unei decizii irevocabile pe marginea demersului de extrădare depus de către Ministerul Justiției din Republica Moldova”, se menționează în comunicatul emis de Ministerul Justiției.

Totodată, Republica Moldova a informat, astăzi, 31 decembrie, Ministerul Justiției din România despre mersul examinării cauzei de extrădare a lui Rizea Cristian, actualizând informația vizând procedura în cauză, prezentată anterior.

„În continuare, Ministerul Justiției va întreprinde toate acțiunile necesare în conformitate cu prevederile Convenției europene de extrădare (Paris, 13.12.1957) și a legislației Republicii Moldova”, se mai arată în comunicatul MJ.

Amintim că, instanțele din Republica Moldova examinează mai multe cauze, legate de fostul deputat român, inclusiv despre retragerea cetățeniei moldovenești (decizie contestată de politicianul român).

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Însă, Rizea fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019. Fiind până nu demult cetățean moldovean, acesta se află de mai bine de doi ani pe teritoriul Republicii Moldova.
În noiembrie 2020, fostul președinte Igor Dodon a semnat un decret prin care i-a retras cetățenia moldovenească a lui Rizea.
Acesta a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020 și eliberat din arest duminică, 2 mai. Rizea era bănuit că a dobândit cetățenia R. Moldova cu abateri.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"