NordNews
Avem ce spune

Ministerul Justiției este îngrijorat în legătură cu aplicarea excesivă a măsurilor de detenție provizorie

Ministerul Justiției constată cu regret faptul că numărul persoanelor arestate la faza de urmărire penală în primul trimestru al anului 2019 a crescut în raport cu anul 2018 – de la 284 la 344 persoane, iar cele aflate în arest preventiv la faza judecății a rămas la același nivel, fiind înregistrată o descreștere nesemnificativă în raport cu anul 2018 (de la 718 la 711). În același timp, numărul cazurilor de noi arestări admise de instanțele de judecată în primul trimestru al anului 2019 față de ultimul trimestru al anului 2018 s-a majorat de la 791 la 867, scrie tv8.md.
„Constatăm că acest lucru se întâmplă în condițiile în care prin Legea nr. 179/2018 pentru modificarea unor acte legislative au fost făcute modificări la Codul de procedură penală în scopul combaterii practicii aplicării excesive sau abuzive a arestului, modificări argumentate de fatpul că, din anul 2013 pînă în 2018, numărul hotărârilor Curții Europene prin care a fost constatată încălcarea de către Republica Moldova a Articolului 5 din Convenție a crescut de la 1 per an la 10 per an”, se spune într-un comunicat al instituției.
Mimisterul reamintește că standardele cuprinse în Articolul 5 din Convenția garantează dreptul fundamental la libertate și la siguranță, consacră protecția persoanei împotriva oricărei atingeri ilegale ori arbitrare aduse de către stat acestui drept. Astfel, orice motiv invocat pentru justificarea arestului trebuie să fie bazat pe probe.
Ministerul Justiției spune că situația la capitolul aplicării măsurilor procesuale de detenție provizorie nu s-a îmbunătățit și semnalează aplicarea precară a standardelor internaționale în materie și a măsurilor legislative adoptate, motiv pentru care Ministerul Justiției exprimă în continuare îngrijorarea față de această situație.
„De asemenea, exprimă poziția fermă că legile trebuie interpretate și aplicate în sensul asigurării implementării efective la nivel național a drepturilor omului și libertăților fundamentale prevăzute de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și alte instrumente internaționale în domeniu”, mai scrie în comunicat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata