NordNews
Avem ce spune

Ministerul Justiției încurajează avocații să presteze servicii pro-bono

Secretarul general de stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, a participat la discuțiile publice despre serviciile avocaților prestate gratuit, persoanelor care nu le pot achita, în interesul promovării dreptății.

Reprezenți ai Ministerului Justiției, Uniunii Avocaților, Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat și a două case de avocatură au pus în discuție practica acordării gratuite a serviciilor de asistență juridică, dificultățile și recomandările pentru prestații reușite. De asemenea, au fost analizate aspecte din perspectiva fiscalității și a experienței altor state în această activitate.

„De ce pro-bono ? De ce profesioniști cu prestigiu se preocupă de cazurile persoanelor vulnerabile cu mijloace financiare limitate ? Deoarece nu contează profitul, ci implicarea și responsabilitatea socială. Este un indice al nivelului de dezvoltare, al maturității și al culturii unei societăți” a afirmat Anatolie Munteanu.

Asistența juridică garantată de stat și serviciile pro-bono reprezintă un mod de a asigurare a accesului la justiție persoanelor defavorizate. Acestea sunt acordate de parajuriști și avocați publici, avocați specializați sau avocați individuali. Evenimentul a fost organizat pentru promovarea activității pro-bono și identificarea unor soluții pentru evitarea sancționării avocaților, din punct de vedere fiscal, în cazul prestării serviciilor gratuite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"