NordNews
Avem ce spune

Ministerul Mediului: Arderea vegetației dăunează și va fi sancționată

Ministerul Mediului a atenționat populația despre interzicerea arderii frunzelor și resturilor vegetale, proces frecvent primăvara, la pregătirea terenurilor pentru un nou an agricol.

„Recomandăm respectarea prevederilor legale privind arderea vegetației uscate și folosirea unor alternative ecologice, cum ar fi reciclarea deșeurilor sau compostarea”, indică autoritatea centrală de mediu. Potrivit ecologiştilor, arderea vegetației uscate și resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale sau chiar penale. Astfel, pentru arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență, conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, se prevede amendă de la 3 000 la 4 500 de lei pentru persoane fizice, iar pentru cele juridice de la 12 000 la 15 000 de lei, scrie moldpres.md

De asemenea, distrugerea sau deteriorarea în proporții mari a masivelor forestiere în urma folosirii imprudente a focului sau a unor surse de pericol sporit se pedepsește, conform Codului Penal al Republicii Moldova, cu amendă în mărime de la 27 500 până la 47 500 de lei sau închisoare de până la 3 ani pentru persoane fizice, și juridice de la 100 000 la 200 000 cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Același articol din Codul Penal prevede că distrugerea sau deteriorarea intenționată în proporții ce depășesc 500 de u.c. a masivelor forestiere prin incendiere se pedepsește cu amendă  de la 32 500 la 67 500 de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare  de la 3 la 7 ani, pentru persoane fizice, iar cele juridice primesc amendă în mărime de la 200 000 la 350 000 de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"