NordNews
Avem ce spune

Ministerul rus al Apărării recunoaște oficial: Crucişătorul „Moscova” s-a scufundat

Crucişătorul „Moscova”, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră s-a scufundat, în timp ce era remorcată, informează agenţia rusă Ria Novosti, care citează ministerul rus al Apărării, scrie digi24.ro

„În timpul remorcării crucişătorului „Moscova” către portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza avariilor suferite de corpul navei, ca urmare a incendiului provocat de detonarea muniţiei la bord. În condiţiile unei mări agitate, nava s-a scufundat”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării, preluat de Ria Novosti.

Autoritățile ucrainene au anunțat joi că au lovit crucișătorul Moscova cu rachete „Neptun”, provocându-i pagube grave. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că nava a fost evacuată în urma unui incendiu la bord care a provocat explozia muniției.

„Echipajul a fost evacuat către alte nave Flotei Mării Negre din zonă. Se fac aranjamente pentru a tracta crucișătorul. Cauza incendiului este în curs de cercetare”, au declarat oficialii ruşi.

Crucişătorul Moscova, în largul Mării Negre, februarie 2022. Foto: Profimedia Images

În cursul aceleiaşi zile au apărut imagini care ar arăta crucișătorul „Moscova”, nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, imediat după ce a luat foc . Imaginile au fost difuzate de o agenție din Turcia.

Crucişătorul „Moscova” este exact nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni de pe Insula Şerpilor să se predea și care a primit în replică celebra înjurătură „Russian warship, go fuck yourself”.

Scufundarea crucișătorului „Moscova”, nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagră, are o puternică valoare simbolică și militară.

„Moscova”, fosta nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, lansată la apă în 1983, sub numele „Gloria”. Armamentul principal de la bordul navei este constituit din 16 lansatoare de rachete Vulkan P-1000.

Conform analiştilor consultaţi de CNN, crucişătorul Moscova este cea mai mare navă, din punct de vedere al tonajului, scufundată de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent şi este cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia (ca moştenitoare a URSS) din 1945 şi până în prezent.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"