NordNews
Avem ce spune

Ministerul Sănătății a declarat cod galben la nivel național în legătură cu răspândirea coronavirusului

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a declarat, în cadrul ședinței Comisiei pentru sănătate publică privind situația epidemiologică, cod galben la nivel național în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus în Europa, în mod special în Italia, scrie realitatea.md.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a recepționat, pe 18 februarie, prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, 5 kituri a câte 96 de teste pentru detecția coronavirusului de tip nou și 2 kituri a câte 96 de teste pentru precizarea sau confirmarea rezultatului. Testele se află în laboratorul virusologic din cadrul Agenției.
„Persoanele bolnave nu ar trebui să fie plasate în carantină fără necesitate, starea de sănătate trebuie să fie evaluată în exclusivitate de către lucrătorii medicali și doar ulterior să se decidă îngrijirile medicale predeterminate”, a declarat ministra.
În punctele de trecere a frontierei, pasagerii care vin din zonele de risc, vor fi obligați să completeze fișe epidemiologice în care să ofere date personale corecte. Ulterior aceste fișe vor fi transmise către ANSP. Persoanele bolnave vor fi plasate în supraveghere la domiciliul pe o perioada de 14 zile.
În ultimele 24 de ore, pe aeroportul din Chișinău a sosit 682 de pasageri din Italia. Potrivit ministrului de Interne, Pavel Voicu, toți pasagerii sunt verificați. Polițiștii de frontieră sunt dotați cu echipament special, pliante, termometre digitale. În după amiaza zilei de astăzi a fost instalat al doilea termoscaner.

Serviciului Vamal care a stabilit contact cu autoritățile vamale din România, se așteaptă la un număr mare de moldoveni care vor reveni acasă, prin urmare riscul pătrunderii coronavirusului în țară apare și la vama Leușeni.
Reprezentanții aeroportului din Chișinău au declarat că asistența medicală activează 24 de ore. În cazul în care este depistată persoana infectată aceasta este plasată în izolator.
Ministra a prezentat date neactualizate privind situația coronavirusului în Italia, deși menționase că sunt date oficiale oferite de Organizația Mondială a Sănătății. Viorica Dumbrăveanu a declarat că au fost confirmate 79 de cazuri și două decese, în timp ce autoritățile italiene au anunțat astăzi al patrulea deces, iar presa scrie că bilanțul persoanelor infectate a trecut de 200.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata