NordNews
Avem ce spune

Ministerul Sănătății neagă că tulpina britanică de COVID-19 ar fi prezentă în R. Moldova. „ANSP a expediat alte 20 de probe pentru examinare”

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale dezmint declarațiile primarului capitalei, Ion Ceban, precum că tulpina britanică de COVID-19 ar fi prezentă în R. Moldova. Primii afirmă că laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat rezultatele primelor zece probe expediate laboratorului din Berlin. Astfel, conform acestora, nu a fost confirmată prezența tulpinii britanice, transmite agora.md. 

Totodată, ministerul spune că ANSP a expediat alte 20 probe pentru examinare, aceluiași laborator.

„La moment, testele privind depistarea noii tulpini sunt efectuate de către un laborator privat, care deține kituri speciale în acest sens. Metoda recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este metoda secvențierii. MSMPS a avut o ședință cu specialiștii din cadrul laboratorului privat, în urma căreia au decis că vor fi expediate câteva probe laboratorului din Berlin, pentru a confirma veridicitatea rezultatelor”, se arată într-un comunicat emis presei.

La moment, laboratoarele ANSP nu dispun de echipamente pentru a depista noua tulpină. MSMPS a solicitat Organizației Mondiale a Sănătății suport privind dotarea laboratorului ANSP, pentru realizarea metodei de secvențiere, astfel încât să fie posibilă depistarea și altor tulpini ale virusului COVID-19.

Reamintim că, în dimineața zilei de 15 martie, Ion Ceban a declarat că țara noastră s-ar afla în valul trei de pandemie COVID-19 și că Ministerul Sănătății ar confirma prezența noii tulpini britanice de coronavirus. „Medicii spun că ar fi vorba de tulpina britanică sau chiar națională -moldovenesc”, a adăugat edilul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"