NordNews
Avem ce spune

Ministerul Sănătății vrea să introducă un vaccin obligatoriu pentru femei

Un nou vaccin obligatoriu ar putea fi introdus în Programul național de imunizări 2019. Este vorba despre vaccinul contra virusului Papilomavirus uman care ar avea drept scop protejarea de cancer la col uterin. Vaccinul respectiv va fi promovat în calitate de vaccin obligatoriu pentru fetele de la vârsta de 10 ani, informează realitatea.md.
Un proiect de decizie în acest sens a fost elaborat de către Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și urmează să fie înaintat Guvernului spre aprobare.
Condițiile care au impus elaborarea acestui proiect este incidența prin cancer de col uterin ccare constituie circa 17 cazuri la 100 mii populație, iar mortalitatea – 9 cazuri la 100 mii populație.
Cancerul de col uterin afectează femeile mai tinere, în comparație cu alte tipuri de cancer, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani
Vaccinurile contra Papilomavirusului uman sunt costisitoare pentru procurări directe, iar pentru a facilita accesul la aceste vaccinuri, în anul 2016 Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI) a inclus vaccinurile date în portofoliul de asistență pentru țările cu venituri mici, pe o perioadă de 2 ani în cadrul unui program demonstrațional pentru 14 state, inclusiv Republica Moldova.
Dacă Guvernul va aproba proiectul de decizie, pentru vaccinarea obligatorie a fetițelor împotriva cancerului de col uterin ar fi necesare 40.000 de doze de vaccin care pot fi procurate din SUA la prețul de 4,5 dolari pentru o doză.
Din 2016, acest vaccin se găsește în cabinetele medicale din R. Moldova și poate fi administrat la dorință, la solicitarea părinților.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata