NordNews
Avem ce spune

Ministrul Agriculturii cere Guvernului alocarea de urgență a 246 mln. de lei

Pagubele înregistrate în agricultura din țară, în urma ploilor abundente și grindină, din ultimele două luni, este de peste 227 de milioane de lei, iar în unele raioane încă se mai fac calculele necesare. Acestea au fost înregistrate în 23 de raioane și au fost afectate 10 mii ha de culturi agricole. Anunțul a fost făcut de Ion Perju, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, transmite deschide.md. 

În cadrul unui Briefing de presă, Perju a anunțat că pagubele aduse agriculturii țării de ploile abundente și grindină au fost înregistrate în circa 77 de localități din 23 raioane, iar cel mai mult de suferit au avut agricultorii din Ștefan-Vodă, unde peste 2000 ha au fost distruse de grindină aducând pagubă de 65 milioane de lei.

La fel au fost afectate raioanele Sângerei, Florești, Ungheni, Soroca, Criuleni, Dondușeni, Șoldănești, Rezina, Ialoveni, Telenești, Orhei, Drochia, Cahul.

Astfel, paguba totală adusă agriculturii în urma diverselor calamități naturale s-a înregistrat estimativ peste 227 milioane de lei.

Ministrul a mai menționat că „potrivit prognozelor meteo, în perioada următoare, vor fi înregistrate ploi torențiale cu vânt puternic și grindină, or, din acest considerent este necesară asigurarea funcționalității și punerii în aplicare a 18 puncte rachetare noi – adiționale celor 132 existente, pentru care conform inițiativei MADRM din 2020, sunt necesare surse financiare suplimentare de peste șapte milioane de lei”.

În contextul celor menționate, Ministerul Agriculturii solicită Guvernului R. Moldova alocarea surselor financiare în măsuri estimative de 246 mln. de lei, din fondul de rezervă, pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale, dar și sectorului agricol afectat de calamitățile naturale.

1 Comentariu
  1. […] Amintim că astăzi, Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a solicitat Guvernului alocarea din fondul de rezervă a 246 de milioane de lei pentru acoperirea prejudiciilor din agricultură. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata