NordNews
Avem ce spune

Ministrul Agriculturii: Reabilitarea sistemelor de irigare este o povară mare pentru agricultori. Statul va oferi subvenții

Sistemele centralizate de irigare devin vitale pentru agricultura din Republica Moldova, iar reabilitarea și modernizarea lor devine o prioritate. O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, agricultorii care-și doresc să investească în reconstrucția acestor sisteme vor fi sprijiniți de stat, Guvernul oferind 50% din valoarea totală a investiției, scrie IPN.

Ministrul Agriculturii spune că în condițiile fenomenului încălzirii globale, devine imposibil să obții produse agricole competitive fără sisteme de irigare moderne. Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare devina una dintre prioritățile statului, iar partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova sunt gata să susțină acest obiectiv.

„Banca Mondială ne-a oferit 65 milioane de dolari, așteptăm Parlamentul să voteze. Din aceste 65 de milioane, 25 sunt credite preferențiale, cu dobânzi foarte mici, pentru restabilirea sistemelor de irigare centralizate. Reabilitarea sistemelor de irigare este o povară foarte mare pentru agricultori și noi ca stat venim cu o măsură de subvenționare de 50% din valoarea investiției, din cheltuielile investiției. Plățile nu vor fi făcute postinvestițional, așa cum se întâmplă, ci le vom face în faze determinante. Dacă tot procesul de reconstrucție a sistemului de irigare are 5-7 faze, Ministerul Agriculturii prin AIPA va face debursările financiare în fiecare fază în parte. Este un ajutor inestimabil pentru agricultorii care vor trebui să investească din bani împrumutați. Sperăm că această modalitate de plată va impulsiona mult investițiile în reconstrucția sistemelor de irigare”, a spus Vladimir Bolea în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova.

Ministrul spune că Republica Moldova dispune de rezerve suficiente de apă pentru a asigura buna funcționare a sistemelor centralizate de irigare. Potrivit ministrului, în Republica Moldova sunt 4400 de lacuri, însă dintre acestea doar 651 au pașaport.

„Avem apă, avem două râuri cu un potențial mare. Avem ieșire la Dunăre și putem atrage apa de acolo, dacă e să construim stații de pompare și să tragem o țeavă. Pentru scopuri de irigare avem 4400 de lacuri pe tot teritoriul Republicii Moldova. Potențialul acestor lacuri se ridică la un miliard 600 milioane metri cubi de apă. Avem apă în Moldova, dar trebuie să ne învățăm să o folosim rațional”, a punctat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În timpul emisiunii, Vladimir Bolea a mai menționat că, în prezent, nu există premise pentru introducerea stării de urgență în domeniul agriculturii, așa cum s-a anunțat anterior.

1 Comentariu
  1. Ana spune

    Eu cred ca se poate stabili acest proces de irigare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"