NordNews
Avem ce spune

Ministrul de Externe, Oleg Țulea a avut azi a avut întrevederi cu oficialii europeni

Ministrul de Externe, Oleg Țulea, a avut pe parcursul zilei de azi mai multe întrevederi cu oficialii europeni. Mai exact, în debutul vizitei la Bruxelles, ministrul Oleg Țulea a avut o întrevedere cu David McAllister, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European. Interlocutorii au abordat agenda inter-parlamentară, procesul de implementare a Acordului de Asociere, subiectele de actualitate în dialogul politic cu Uniunea Europeană și prioritățile de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic, scrie deschide.md.

Șeful diplomației moldovenești a subliniat importanța menținerii unui rol activ al Uniunii Europene în raport cu țările din vecinătatea estică, Comisiei prezidate de David McAllister revenindu-i un rol esențial în acest sens.

A fost apreciat interesul și susținerea Parlamentului European pentru agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, precum și exprimate mulțumirile autorităților pentru asistența din partea UE în depășirea consecințelor pandemiei COVID-19.

Un subiect distinct al discuției cu demnitarul european l-a constituit viitoarele alegeri prezidențiale din Republica Moldova. În acest sens, Oleg Țulea a confirmat angajamentul ferm de a asigura desfășurarea scrutinului electoral conform standardelor internaționale, fiind lansată și invitația de a delega observatori din partea Parlamentului European.

Concomitent, oficialul moldovean a relatat partenerilor europeni despre măsurile întreprinse în vederea organizării alegerilor în condițiile pandemiei și asigurarea conformă a dreptului de vot pentru cetățenii aflați peste hotare.

La fel, colaborarea bilaterală prin prisma intensificării dialogului politic, consolidarea contactelor la nivel economic, investițional și sectorial, precum și aspectele agendei de integrare europeană a Republicii Moldova au fost discutate de Oleg Țulea cu omologul său belgian Philippe Goffin.

În cadrul întrevederii, demnitarii au apreciat cooperarea strânsă, bazată pe 33 de acorduri bilaterale și implementarea consecutivă a unui șir de proiecte concrete, care susțin eforturile de modernizare a Republicii Moldova și contribuie la procesul de integrare europeană a țării noastre. În vederea trasării obiectivelor pe termen scurt și mediu, miniștrii de externe au agreat desfășurarea în timpul apropiat a unei noi runde de consultări politice interministeriale.

Oleg Țulea a exprimat dorința de a intensifica și diversifica relațiile moldo-belgiene atât în plan bilateral, cât și în cadru multilateral. Un pas practic în acest sens fiind folosirea potențialului diplomației economice: prin stimularea creșterii schimburilor comerciale și a investițiilor reciproce. Partea moldovenească a lansat invitația de a organiza vizita la Chișinău a unei misiuni a oamenilor de afaceri belgieni.

În dialogul cu ministrul Philippe Goffin pe dosarul integrării europene, Oleg Țulea a evidențiat implementarea continuă a prevederilor Acordului de Asociere și valorificarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. În plan bilateral, autoritățile de la Chișinău mizează pe schimbul de experiență în domenii precum: administrația publică, afaceri interne și justiție

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata