NordNews
Avem ce spune

Ministrul român al Apărării: „R. Moldova reprezintă o prioritate strategică pentru București”

R. Moldova reprezintă o prioritate strategică pentru România. Declarația a fost făcută de ministrul Apărării de la București, Angel Tîlvăr, în cadrul unei întrevederi cu omologul său de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, aflat în vizită peste Prut cu ocazia participării la prima conferinţă privind securitatea regiunii Mării Negre, organizată la Bucureşti sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, scrie Agerpres.

În cadrul discuţiilor oficiale au fost abordate aspecte legate de intensificarea cooperării bilaterale, inclusiv în combaterea efectelor războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei care afectează în plan multidimensional R. Moldova.

„La nivelul MApN sunt în atenţie permanentă şi analiză atât evoluţiile situaţiei de securitate ce pot avea implicaţii directe sau indirecte asupra Republicii Moldova, cât şi posibilităţile concrete de acordare a unui sprijin pe multiple planuri Guvernului de la Chişinău, astfel încât să poată fi depăşite provocările manifestate pe termen scurt, mediu şi lung”, a afirmat ministrul Tîlvăr, conform comunicatului citat.

De asemenea, cei doi miniştri au evidenţiat nivelul foarte bun al cooperării dintre Armatele României şi R. Moldova, în principal în cadrul unor exerciţii militare comune, precum SEA SHIELD 23. A fost exprimată poziţia comună cu privire la necesitatea menţinerii acestui ritm al antrenamentelor şi a fost reliefată importanţa domeniului educaţiei militare, fiind evidenţiate progresele înregistrate în implementarea Programului de Consolidare a Învăţământului pentru Apărare (DEEP) destinat R. Moldova, al cărui lead nation este România.

Referitor la avansarea R. Moldova pe parcursul pro-european, ministrul Angel Tîlvăr a reiterat susţinerea deplină a României, precum şi importanţa participării la proiectele subsumate iniţiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), format în care România va exercita preşedinţia începând cu a doua jumătate a acestui an, până în 2025. În context, ministrul Tîlvăr a apreciat demersurile Guvernului de la Chişinău de a contribui la misiunile de menţinere a păcii sub egida ONU şi UE, precizează sursa citată.

Ministrul Apărării Naţionale a reiterat, de asemenea, că România îşi propune să continue să evidenţieze în cadrul aliat nevoile prioritare ale Republicii Moldova în materie de securitate şi apărare şi, corelativ, modalităţile de calibrare şi coordonare a sprijinului pe care NATO îl pot oferi în acest sens.

„Având în vedere că Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică pentru Bucureşti, întreprindem toate eforturile pentru creşterea sprijinului acordat ţării dumneavoastră pentru creşterea rezilienţei şi a capacităţii de apărare. Susţinem trendul ascendent al dialogului politic şi al cooperării practice dintre Alianţă şi Republica Moldova”, a concluzionat ministrul Angel Tîlvăr, conform comunicatului MApN.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"