NordNews
Avem ce spune

Misiunea Promo-Lex, nedumerită cu privire la decizia CEC de a „suspenda” turul doi al alegerilor locale din Bălţi

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi îşi exprimă nedumerirea şi dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a „suspenda” desfăşurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcţia de primar de Bălţi.

În acest context, Misiunea atrage atenţia că, legislaţia electorală nu prevede procedura de suspendare a desfăşurării turului doi de scrutin pe motivele indicate în hotărârea CEC. Mai mult, potrivit art. 26 alin. (1) lit. o) Cod electoral, CEC are obligaţia pozitivă de a „asigura efectuarea celui de al doilea tur de scrutin (…)”.

Misiunea constată că, deşi legiuitorul a reglementat situaţia în care un concurent ar putea fi sancţionat prin excluderea sa din cursă, nu a fost totuşi prevăzută posibilitatea suspendării sau anulării alegerilor urmare a excluderii unui concurent în turul II a scrutinului. Reţinem că, doar instanţele de judecată pot verifica şi constata legalitatea alegerilor, confirma rezultatele acestora, sau după caz, nulitatea scrutinului.

Totodată, interpretarea CEC privind „imposibilitatea desfăşurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcţia de primar cu un singur candidat” (art. 145 alin. (2) din Codul electoral), nu corelează cu practica precedentă. Or, alegerile locale s-au desfăşurat anterior şi cu un singur candidat, iar rezultatele au fost confirmate de către instanţa de judecată, respectiv de către Comisia Electorală Centrală.

Din aceste considerente, Asociaţia Promo-LEX susţine în continuare interpretarea expusă în Opinia din 3 decembrie 2021 prin care turul II al alegerilor urma să fie organizat în condiţiile art. 51. alin. 7, în buletinul de vot fiind aplicată ştampila cu menţiunea Retras în dreptul candidatul a cărui înregistrare a fost anulată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"