NordNews
Avem ce spune

Mitropolitul Vladimir cere compensații la gaz pentru biserici

Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove solicită Guvernului de la Chișinău să contribuie la depășirea problemor cauzate de pandemie și criza gazelor naturale. Înalta față bisericească cere compensații pentru plata facturilor pentru gaz. În acest sens, ieri, 17 noiembrie, Mitropolitul Vladimir a semnat o adresare către membrii Guvernului.

Cu îngrijorare constatăm că în ajunul iernii 2021-2022, tariful majorat la gaze pune în dificultate marea majoritate a bisericiilor și mănăstirilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Prețul de 11,08 lei pentru un metru cub de gaze este o problemă pentru comunitățile care și cu vechiul tarif cu greu făceau față achitării facturilor.

Biserica noastră a fost întotdeauna aproape de nevoile credincioșilor, împletindu-și misiunea duhovnicească cu filantropia și grija pentru aproapele. Având în vedere că majoritatea bisericilor din localități și din mănăstiri au sisteme de încălzire cu gaze, la actualul tarif cheltuielile pentru comunitățile bisericești devin foarte mari”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Chișinău.

Mitropolitul Vladimir susține că există riscul ca pentru facturile la gaz ale bisericilor problema să fie una enormă.”

Bisericile nu aparțin preoților, ci comunităților, iar marea lor parte peste 700 – sunt monumente ocrotite de Stat – respectiv constituie patrimoniul național, de aceea instituțiile statului, preocupându-se de cetățeni, ar fi bine să ia în considerare și problema facturilor la gaze ale bisericilor.

O inițiativă în acest sens ar fi ca, în urma cererilor depuse, bisericilor și mănăstirilor să li se aplice aceleași compensații ca și consumatorilor casnici, ținând cont de faptul că bisericile sunt unități non-profit.”

Amintim că, consumatorii casnici vor fi sprijiniți de Guvern care va compensa diferența de tarife pentru consumul de gaze naturale și energie termică, urmare a majorării costurilor respective.

Guvernul va compensa diferența de tarif pentru consumul de gaze, în perioada noiembrie 2021-martie 2022, după cum urmează: pentru primii 50 metri cubi consumați, vor fi compensate 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021, iar pentru următorii 100 metri cubi consumați  – 50% din diferența respectivă. De aceste compensații vor beneficia circa 746 mii de consumatori casnici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata