NordNews
Avem ce spune

Miturile propagandei sovietice // „Isprava” lui Stahanov

Angajat în luptă pe viață și moarte cu imperialismull mondial, tînărul stat sovietic trebuia să nască propriile mituri, care să demonstreze enormul avantaj al economiei sovietice, enormul entuziasm și extraordinara poftă de muncă a omului nou, sovietic.

Ne propunem în cadrul acestei rubrici să „desacralizăm” miturile sovietice, ca să rîdem puțin, or, vorba clasicului: „De trecut, trebuie să ne despărțim rîzînd”.
Personajul care stă astăzi sub lupa ironică se numește Alexei  Stahanov, un miner din Donbas. „Minunea sovietică” pe e care a  „săvărșit-o” se întîmpla  în timpul unei singure ture (în noaptea de 30 spre 31 august 1935), cînd  a reușit să  supra- îndeplinească planul de tocmai 7 ori – în loc de norma de 14 tone, a reușit performanța de tocmai… 102 tone. Au existat destule suspiciuni asupra existenței unui asemenea record. Se consideră întemeiat că și colegii lui Stahanov și-au adus din plin aportul la acestă demonstrație a superiorității sistemului economic sovietic. Oricum, Alexei Stahanov a devenit Erou al Muncii Socialiste, iar „nemaiauzita” lui ispravă a generat în întreg spațiul sovietic și din țările socialiste o adevărată isterie dirijată  – „mișcarea stahanovistă”.
Doar două lucruri ar mai fi de spus. Andre Jide nu înțelegea de ce propaganda sovietică face atîta tam-tam vis-a -vis de „hărnicia debordantă” a lui Stahanov, zicînd că, de fapt,  așa-numitul record – era cît norma zilnică a unui simplu miner francez. Alexei Stahanov a murit într-un spital de psihiartrie în 1977.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"