NordNews
Avem ce spune

Miturile propagandei sovietice // Ivan Kojedub sau cum se construiau eroii URSS

Ivan Nikitovici Kojedub ilustrează ceea ce am putea numi (cu împrumut de la americani) „soviet dream”. Născut în satul Obrajievka, județul Gluhov, regiunea Cernigov, în familia unui țăran, staroste la biserică, absolvind școala și tehnicumul tehnologico-chimic, Ivan Cojedub a făcut o carieră militară spectaculoasă, ajungând a fi de trei ori Erou al Uniunii Sovietice și Mareșal al Aviației.

În 1940 a absolvit școala militară de aviatori din Ciuguiev. A ajuns pe frontul din Voronej în 1943. Prima stea de Erou al Uniunii Sovietice i-a fost decernată  la 4 februarie 1944 pentru 146 de zboruri de lupta si 20 de avioane ale inamicului doborâte.
A doua oară,  a devenit Erou al Uniunii Sovietice la 19 august 1944 pentru meritul de a fi efectuat 256 de zboruri de luptă și de a fi doborât 48 de avioane de luptă germane. Apropo, timp de trei luni (mai-iulie 1944), Ivan Cojedub a luptat pe un avion La-5FN construit din economiile colhoznicului – prisăcar V.V. Konev din regiunea Stalingrad.  De, trăiau vesel și bogat colhoznicii din URSS, aveau de unde să dea bani și pentru avioane!
Spre sfârșitul războiului, Ivan Kojedub, care ajunsese maior, a efectuat 330 de zboruri de lupta și, în 120 de lupte aeriene, a doborât 62 de avioane inamice.
În fine, cea de-a treia medalie de Erou al URSS i-a fost conferită lui Ivan Kojedub la 18 august 1945 „pentru măiestria militară înaltă, bărbăția și curajul manifestate în război”.
După război, a rămas să fie o mascotă a aviației sovietice, a absolvit în 1949  Academia Forțelor Militare Aeriene, iar, în 1956, Academia Militară a Cartierului General. În timpul războiului din Coreea a comandat o divizie aviatică.
A murit la 8 august 1991.
Vom mai adăuga, în plan comparativ, doar că asul german Erich Hartman a efectuat 1400 de zboruri de luptă, a participat la 825 de lupte aeriene și a doborât  352 de avioane ale Armatei Roșii. Ce-i drept, n-a devenit de trei ori Erou al Germaniei. Mai precizăm că germanii, sovieticii și japonezii puneau în statistică doar avioanele doborâte individual, pe când ceilalți, britanicii, americanii, etc. și pe cele doborâte în grup.
Și încă ceva, Ivan Nikitovici Kojedub este cetățen de onoare al orașului Bălți, iar o stradă din urbe îi poartă numele. De ce oare, de ce oare?
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"