NordNews
Avem ce spune

Miturile propagandei sovietice // Pavlik Morozov – un "erou" fraged

O figură simbolică a mitologiei sovietice este și Pavlic Morozov. Povestea acestui „erou” de numai 13 ani (născut la 4 noiembrie 1918, în satul Gherasimovka din regiunea Uralului), este una emblematică pentru acele timpuri sovietice zbuciumate. Se cunoaște deja că una din monstruoasele crime staliniste a fost colectivizarea. Acest proiect sângeros, înțelegea Stalin, n-avea șanse de izbândă, dacă nu se rezolva problema țăranilor înstăriți, a „culacilor” sau „chiaburilor”,  cum au fost etichetați de propaganda oficială. Așa că, aceștia au fost trimiși în lagăre, în pușcării sau puși la zid. Averea acestor „dușmani de clasă” era, firește, confiscată, iar cei apropiați deveneau automat „rude ale duşmanului poporului”, cunoscând și ei amarul represiunilor de tot felul. Astfel că, cei care întârziau să-și  denunțe rudele, erau condamnați și ei, mai ales că, după 1927, erau obligați prin lege să raporteze organelor abilitate despre orice „activitate antisovietică”.

Pavlik Morozov

În ce constă fapta „eroică” a lui Pavlik Morozov? Puternic contaminat de propaganda oficială, pionerul Pavlik Morozov l-a denunțat în 1932 pe tatăl său Trofim, un culac, că vorbește de rău regimul, că apără intersele chiaburilor. Elocventă este depoziția lui Pavlik la procesul de judecată: „Tatăl meu a făurit o adevărată contrarevoluţie. Eu, ca pionier, am datoria să spun acest lucru. Tatăl meu nu este apărătorul intereselor lui Octombrie, ci lucrează pe toate căile ca chiaburii să scape; stă în toate de partea lor”. În consecință, Trofim Morozov a fost condamnat la zece ani de pușcărie.
Lăudat tare mult pentru fapta sa eroică, Pavlik Morozov era de neoprit în râvna sa proletară. Împreună cu alți pioneri din Gerasimovka, a început să caute grânele ascunse de țăranii înfometați și să raporteze rezultatele autorităților. Sfârșitul acestui „erou” a fost ca într-o tragedie antică. El și fratele său mai mic, Fedea, au fost omorâți îa 3 septembrie 1932 într-o mlaștină din apropiere de Gherasimovka, devenind, astfel, un martir în lupta pentru biruința „lumii noi”.
Acest caz de eroism sinistru a fost exploatat din plin de propaganda sovietică. Pionerii și comsomoliștii își asumau angajamente în numele lui Pavlik Morozov și, tot în numele cumirului, făceau îndemnuri mobilizatioare la întrecerea socialistă.
Tâmpite vremuri au mai fost, ca să parafrazăm cronicarii, feciorul împotriva tatălui…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"