NordNews
Avem ce spune

Miturile propagandei sovietice// Priehali!

 Cetățeanul sovietic era alimentat în permanență cu mituri, tocmai pentru a nu întreba puterea de ce trăiește atât de modest într-o țară, despre care ziarele, radioul, televiziunea, activiștii partiinici, funcționarii și propagandiștii spuneau în cor că e cea mai bogată, liberă, științifică și tehnologică țară din lume.
Cetățeanul sovietic nu putea cumpăra salam, mobilă, televizor, frigider, apartament, cât/cum și-ar fi dorit, dar, în schimb, trebuia să fie foarte mândru că primul om care a zburat în cosmos a fost sovieticul Iurii Gagarin.
Zborurile în cosmos au fost în URSS mai degrabă un instrument de propagandă a avantajelor, întâietății sistemului socialist/sovietic, decât un salt al științei și tehnicii sovietice. Americanii, care au ajuns pe Lună, au trimis sonde spre planete îndepărtate, au știut să valorifice cu profit această extraordinară experiență a explorării cosmosului, SUA devenind  țara cu cele mai avansate tehnologii din lume. În URSS, spre deosebire, Secretarii Generali ai PCUS întâlneau neapărat cosmonauții coborâți de pe orbită și le agățau de vestoane ordinul „Erou al Uniunii Sovietice”. În rest, foarte multe lucruri erau secretizate.
Starea jalnică de astăzi a cosmonauticii ruse dovedește că și așa-numitele realizări din domeniu nu au fost consistente. În ultimii ani, am asisitat la un șir de eșecuri: căderi ale navelor cosmice, pierderi de sonde spațiale și sateliți, furturile uriașe în cazul construcției cosmodromului Vostocinâi etc.
Elocvent este și cazul depistării la 30 septembrie curent a unei găuri făcute cu un sfredel electric în corpul Stației Cosmice Internaționale, gaură care, deși lipită cu un clei special, punea în pericol viața cosmonauților. Inițial, factorii de  deciziie  ruși au vehiculat ideea (absurdă) că gaura dată ar fi fost făcută de un astronaut american, membru al echipajului, pentru că un coleg se simțea prost și vroia să coboare înainte de termenul stabilit.
Astăzi, cosmonauții au descoperit, decojind stația în zona cu pricina, că blestemata gaură este de origine terestră, autorul gafei fiind  mai degrabă unul dintre angajații  Asociației „Energia”.
Probabil că rușii ar trebui să schimbe îndemnul lui Gagarin – „Poehali!” cu  diagnoza  -„Priehali!”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"