NordNews
Avem ce spune

Moartea lui Prigojin, o eroare, o înscenare sau asasinare?

Există mai multe ipoteze privind cauza prăbușirii avionului Embraer 600 în care se afla Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, scrie canalul ucrainean Nexta într-un material în care le enumeră. Printre ele se află varianta doborârii avionului de către apărarea antianeriană, dar și ipoteza ca totul să fie o înscenare.

Ipoteza nr. 1: Avionul a fost doborât de apărarea aeriană

Canalul Telegram Grey Zone, asociat cu grupării Wagner, a scris imediat după aflarea știrii că avionul în care se afla Prigojin a fost doborât apărarea aeriană. Înainte de căderea avionului, locuitorii din zonă au auzit două rafale tipice pentru apărarea aeriană, iar acest lucru este confirmat de urmele de pe cer într-una dintre înregistrările video, precum și de declarațiile martorilor oculari. Canalul Grey Zone a postat ulterior fotografii cu urmele de pe cer și urme de inversiune. Canalul Telegram Rybar, afiliat Ministerului rus al apărării, vorbește despre probabilitatea unei lovituri antiaeriene executate „din greșeală” asupra avionului Embraer 600 al lui Prigojin, în contextul atacurilor tot mai dese cu drone asupra teritoriului Rusiei.

Ipoteza nr. 2: Explozie la bord

Alte instituții media afiliate Kremlinului, cum ar fi canalul Telegram Tsargrad, au relatat că s-ar fi încercat ca prăbușirea avionului să pară că ar fi avut loc ca urmare a unei explozii la bord. „Ar exista mărturii că în ultimul moment a fost încărcat la bord un cadou sub forma unei cutii de vin scump. Iar acum se lucrează la ipoteza că în această cutie ar putea să fi fost o bombă”, a scris canalul Tsargrad, citând o sursă.

Ipoteza nr. 3: „Toate versiunile”

„Sunt luate în considerare toate versiunile a ceea ce s-a întâmplat – inclusiv o eroare de pilotaj, defecțiuni tehnice sau impact exterior”, a declarat pentru publicația RBC, apropiată Kremlinului, o sursă din cadrul forțelor de ordine. Comitetul de anchetă a deschis un caz de încălcare a regulilor de operare a transportului aerian.

Ipoteza nr. 4: Înscenare

Propagandista Margarita Simonian a spus pe canalul său de Telegram că „printre versiunile discutate” despre prăbușirea avionului lui Prigojin se numără și ipoteza înscenării morții acestuia. Publicația Current Time și o serie de alte media rusești amintesc două cazuri în care presa a relatat despre moartea șefului Wagner: în 2019, presa a scris că Prigojin a murit într-un accident de avion în Congo, iar în 2022 – în Popasnaia, regiunea Lugansk.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"