NordNews
Avem ce spune

Modificarea Constituției sau declararea stării de urgență în R. Moldova. Noi scenarii de la Dodon pentru criza politică

Igor Dodon admite trei scenarii pentru criza politică în care s-a pomenit R. Moldova. Printre acestea, Dodon ia în calcul modificarea Constituției sau înghețarea situației actuale până la alegerile parlamentare ordinare din 2023. Totodată, Dodon nu exclude că Parlamentul ar putea declanșa stare de urgență în țară pentru ca Guvernul să poată gestiona situația de criză legată de pandemie și blocajul politc, scrie deschide.md

„Sunt trei scenari posibile în această situație. Primul scenariu presupune dialogul între președinte și partidele politice, iar acest dialog s-ar putea finaliza cu învestirea unui guvern, sau de ce nu cu alegeri anticipate. Al doilea scenariu – rămânea această situație incertă 2 ani, rămâne acest guvern, președintele care se izolează de toată lumea și acest Parlament așa cum este. Rămâne totul până în 2023 la alegeri ordinare unde se va decide totul. Este o situație dificilă, dar care poate fi gestionată. Eu nu văd o problemă în acest scenariu. Scenariul trei este o soluție juridică – Curtea Constituțională ia o decizie prin care transmite competențele de la președinte la alte instituții sau propune modificarea Constituției. Se inițiază de 34 de deputați, se examinează la Comisia de la Veneția și în toamnă se găsește o soluție juridică pentru deblocarea situației”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii sale săptămânale.

Acesta a vorbit și despre scenariul nr.4, care presupune maidan, revoluție și destabilizare.

El a subliniat că la momentul de față sunt toate circumstanțele pentru declararea stării de urgență.

„Starea excepțională poate fi declanșată atât în legătură cu COVID, dar și în caz că nu se poate asigura respectarea normelor constituționale și a legilor. Noi suntem în această situație și putem declara stare excepțională, pentru a putea da competențe suplimentare Guvernului, pentru a putea modifica bugetul de stat, pentru a putea aloca bani medicilor și pentru vaccin. Sper foarte mult că astfel de decizii nu bor fi”, a mai afirmat Dodon.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"