NordNews
Avem ce spune

Mold-street: Moștenirea Guvernului Filip: Deficitul bugetului public național a trecut de 1,91 miliarde lei

În primele cinci luni ale anului 2019, veniturile totale ale bugetului public național au constituit 23,97 miliarde de lei, fiind în creștere cu 7,1% (1,58 miliarde lei) față de aceeași perioadă a anului trecut, arată date ale Ministerului Finanțelor, scrie mold-street.com.
În aceeași perioadă cheltuielile și activele nefinanciare au însumat 25,88 miliarde de lei, cu 20,6% (4,42 miliarde lei) mai mult comparativ cu primele cinci luni ale anului 2018.
De ce crește deficitul bugetar
În consecință executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit bugetar de 1,91 miliarde lei, cu aproape 360 milioane lei mai mare decât era la finele lunii aprilie, arată datele Ministerului Finanțelor.
Pentru comparație în primele cinci luni ale anului 2018 la bugetul public național se atesta un excedent bugetar de circa 922 milioane lei.
Deficitul bugetar în creștere are o explicație simplă: în cinci luni cheltuielile au crescut de trei ori mai rapid decât veniturile. Astfel cheltuielile pentru prestații sociale s-au majorat cu aproape 1,45 miliarde lei, iar cele de personal cu 1,2 miliarde lei.
De notat că pentru acest an bugetul public național a fost aprobat cu un deficit de 5,74 miliarde de lei, cu aproape un miliard de lei mai mult decât cel aprobat pentru anul 2018. Anul trecut deficitul bugetar a fost în realitate de aproape trei ori mai mic decât s-a planificat – circa 1,6 miliarde de lei, din cauză că Republica Moldova nu a primit toată asistența financiară externă planificată.
Şi în acest an o mare parte din acest deficit urmează să fie finanțat din surse externe, dar și interne.
Ministerul Finanţelor a pregătit o rectificare bugetară
Pe 14 iunie 2019, după plecarea din funcție de ministru al Finanțelor. Ion Chicu scria într-o postare pe rețelel sociale că a lăsat pe conturile Ministerului Finanțelor 3,27 miliarde de lei.
Totodată fostul ministru preciza că „deficitul planificat în buget de circa 3,5 mlrd.lei (restul sînt proiecte investiționale cu sursă de finanțare externă, adică nu au impact direct asupra capacității bugetului de a finanța cheltuielile planificate) urmează a fi finanțat din sursele prevăzute în buget de la plasarea VMS (valori mobiliare de stat n.r.) – 1,57 mlrd.lei (la situația din 14 iunie finanțarea netă constituie circa 710 mln.lei, adică exact conform graficului anual), din tranșa FMI, credit Banca Mondială – DPO 3, asistența din partea UE, sursele provenite din privatizare, și alte sume neesențiale”.
„Toate aceste mijloace pot fi accesate pe parcursul anului, întrucât condiționalitățile de natură financiar-economică sînt, în mare parte, îndeplinite sau realizabile în scurt timp”, potrivit lui Chicu.
În afară de aceasta fostul ministru susţinea că „deficitul planificat în legea bugetară poate fi diminuat semnificativ și prin rectificarea unor cheltuieli neprioritare (anul acesta nu am autorizat, de exemplu, procurarea de mașini noi, mobilă, alte bunuri și servicii) – sau format deja economii pe mai multe articole de cheltuieli”.
„Cifrele de mai sus indică clar, că în bugetul public național nu există ”o gaură”, după cum s-a tot vehiculat în ultima perioada. Este necesara, bineînțeles, o rectificare/redistribuire între componentele BPN. MF are pregătit proiectul respectiv”, mai afirma Ion Chicu.
Noul ministru al Finanţelor, Natalia Gavriliță, nu a comentat încă deocamdată informaţiile privind evoluţiile şi situaţia din sistemul bugetar.
Continuarea articolului o puteți citi pe mold-street.com.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata