NordNews
Avem ce spune

Moldova este în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool

Țara noastră se află în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) chiar dacă în ultimii ani se atestă o diminuare a acestuia fenomen, de la 19,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor în anul 2016, la 12,9 litri în anul 2019, totuși nivelul de consum este destul de înalt.

Șase din zece persoane sunt consumatori curenți de alcool, arată datele preliminare ale Studiului național al gospodăriilor privind prevalența factorilor de risc ai bolilor netransmisibile. Bărbații consumă mai mult decât femeile și situația este similară în toate grupele de vârstă. De menționat că în Republica Moldova unul din patru decese (26,1%) este asociat consumului de alcool.

Există mai mulți factori care influențează nivelul de consum al alcoolului. Factorii sociali includ nivelul de dezvoltare economică, cultura, normele sociale, disponibilitatea alcoolului, implementarea politicilor de reducere a riscului consumului de alcool.

Factorii individuali sunt vârsta, sexul, circumstanțele familiale și statutul socio-economic, nivelul de educație.

Conform datelor OMS, la nivel global, circa 3 milioane de decese anual sunt atribuite consumului de alcool, ceea ce reprezintă 5,3% din totalul deceselor înregistrate.

În regiunea europeană a OMS se consumă cea mai mare cantitate de alcool și ca rezultat, anual, sunt înregistrate aproape 1 milion de decese. Totodată, în Europa, 58 milioane de oameni sunt considerați mari consumatori de alcool, 23 de milioane fiind dependenți de alcool (5,4% din bărbații de 18-64 ani și 1,5% dintre femeile de aceeași vârstă).

2 Comentarii
  1. […] Țara noastră se află în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică chiar dacă în ultimii ani se atestă o diminuare a acestuia fenomen, de la 19,4 litri de alcool pur pe cap de locuitor în anul 2016, la 12,9 litri în anul 2019, totuși nivelul de consum este destul de înalt, scrie NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"