
Republica Moldova a fost, în perioada 2017-2021, cea mai mare beneficiară a asistenței americane în cadrul programului regional de combatere a influenței rusești. Suma se cifrează la 98,17 milioane de dolari, scrie mold-street.com
Potrivit unui raport al Oficiului Inspectoratului General al Departamentului de Stat american privind gestiunea Fondului pentru Contracararea Influenței Rusești (CRIF), SUA a cheltuit în anii 2017-2021 peste 1,02 miliarde de dolari pentru „finanțarea organizațiilor societății civile și altor entități, pentru statul de drept, presă, domeniul cibernetic și alte programe care consolidează instituțiile și procesele democratice și contracarează influența și agresiunea Rusiei”.
Datele din raport relevă că de asistență SUA au beneficiat 29 de state din Europa şi Asia, inclusiv şi state membre ale UE şi NATO.
Cel mai mare beneficiar al acestei asistențe a fost Republica Moldova cu o sumă de 98,17 milioane de dolari, urmată de Bosnia și Herțegovina – 80,85 milioane dolari, Letonia – 73,38 milioane, Macedonia de Nord – 67,47 milioane, România – 66,15 milioane dolari, Lituania – 64,1 milioane, Kosovo – 61,16 milioane şi Serbia – 55,57 milioane de dolari.
În cazul Moldovei este menționat că, în cadrul acestui program, țara noastră a obținut asistență pentru a îmbunătăți responsabilitatea și transparența sistemului de justiție, pentru susținerea Institutului Național al Justiției în ceea ce privește standardele de etică și profesionalizare, pentru a dezvolta capacitatea de a investiga și urmări în justiție corupția și crima organizată transnațională.
La fel, programul a sprijinit reorganizarea instanțelor, a îmbunătățit sistemul de gestionare a cazurilor și a sprijinit inspectoratul general de poliție și serviciul de urmărire penală.