NordNews
Avem ce spune

Moldova rămâne o țară parțial liberă. Democrația în declin deja al 13-lea an

Libertatea în lume este în regres, pentru 13 ani consecutiv, în ceea ce privește drepturile politice și libertățile civile, potrivit raportului „Democrația în 2019” publicat de Freedom House. Ungaria și Serbia au retrogradat de la statutul de „state libere” la „parțial libere”, alături de Republica Moldova, și ea în zona țărilor „parțial libere”, transmite agora.md

În perioada 2005 – 2018 nivelul de libertate a scăzut constant, iar numărul statelor cu o îmbunătățire semnificativă a situației este mai mic decât cel al statelor care înregistrează un regres.

 

„Regresele afectează o serie de ţări din toate zonele lumii, de la democraţii cu tradiţie îndelungată precum Statele Unite la regimuri autoritariste consolidate precum China şi Rusia. Pierderile la nivel general sunt încă reduse comparativ cu progresele înregistrate la sfârşitul secolului 20, dar tendinţa este semnificativă şi generează riscuri. Democraţia este în regres”, se arată în raport.

 

R. Moldova rămâne în zona galbenă a țărilor „parțial libere”, asta deși a pierdut trei puncte de la raportul din 2018, coborând de la 61 la 58 de puncte.

 

Ungaria a pierdut statutul de stat liber, fiind calificată drept „parțial liberă” din cauza atacurilor premierului Viktor Orban la adresa instituțiilor democratice, el utilizând supermajoritatea parlamentară pentru a impune restricții sau chiar pentru a controla opoziția, presa, grupurile religioase, sectorul privat și organizațiile neguvernamentale.

 

Serbia este un alt stat din regiune care a trecut de la statutul de stat liber la cel de stat parțial liber, raportul menționând deteriorarea procesului electoral și tentativele permanente ale guvernului de a submina activitatea jurnaliștilor independenți prin campanii de denigrare sau hărțuire.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"