NordNews
Avem ce spune

Moldova va beneficia de 685 mii de dolari pentru a spori reziliența sectorului agricol la schimbările climatice

Moldova va beneficia de 685 mii de dolari din Fondul Verde pentru Climă pentru a integra politicile de adaptare la schimbările climatice din sectorul agricol.

 

„Vulnerabilitatea sectorului agricol este caracterizată prin expunerea majoră a sectorului la temperaturi medii anuale ridicate și fenomene meteorologice extreme, frecvente în ultimii ani. Fenomene ce cauzează declin în productivitatea agricolă, pierderi financiare enorme cu efect negativ asupra întregii economii naționale. În acest context, sporirea rezilienței și adaptării la impactul schimbărilor climatice a sectorului agricol este o necesitate stringentă”, a menționat Ion Perju,  ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

 

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de trei ani și va integra soluțiile de adaptare la schimbările climatice în procesele de planificare a sectorului agricol, prin înlesnirea acțiunilor locale în șase raioane, selectate din sudul, centrul și nordul țării, ceea ce va conduce la o planificare și finanțare mai bună a măsurilor de adaptare la schimbările climatice. De asemenea, activitățile proiectului vor fi focusate pe incluziunea femeilor în procesul de luare a deciziilor cu ajutorul unei analize bazate pe impactul egalității de gen în acest domeniu, furnizând date specifice care ulterior va duce la o guvernare mai durabilă.

 

Agricultura Republicii Moldova, fiind unul din cele mai mari sectoare al economiei țării, necesită sprijin suplimentar pentru o mai bună adaptare la impactul schimbărilor climatice. Astfel, un plan de acțiuni, privind adaptarea la schimbările climatice în acest sector, va prioritiza și accelera aceste inițiative”, a declarat Raimund Jehle, Reprezentantul FAO în Republica Moldova.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata