NordNews
Avem ce spune

Moldova va primi 7 milioane de euro din partea UE pentru consolidarea forțelor armate

Uniunea Europeană (UE) va acorda Republicii Moldova 7 milioane de euro, pe o perioadă de 36 de luni, pentru consolidarea capacităţilor militare şi de apărare. Consiliul a adoptat joi, 2 decembrie curent, un set de decizii care stabilesc patru măsuri de asistență în cadrul Institutului European pentru Pace (IEP), inclusiv în sprijinul Georgiei, Ucrainei și Republicii Mali. Anunțul se arată într-un comunicat de presă al Delegației UE la noi.

Această măsură de asistență va contribui la consolidarea capacităților Serviciului Medical Militar și a Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile respective civililor în situații de criză sau de urgență”, se arată în comunicat.

Totodată, UE va finanța furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar și de echipamente de eliminare a munițiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie.

Uniunea urmărește, de asemenea, să stimuleze capacitatea și interoperabilitatea forțelor armate locale pentru a contribui la misiunile și operațiunile militare ale Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).

Este de menționat că, în urma deciziei din 2 decembrie curent :

1. Georgia va primi 12,75 milioane de euro pe 36 de luni pentru consolidarea capacităților Forțelor de Apărare, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile sale civililor în situații de criză sau de urgență;

2. Ucraina – 31 de milioane de euro pe 36 de luni pentru consolidarea capacităților forțelor armate ucrainene, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile sale civililor, în situații de criză sau de urgență, în special, va finanța unități medicale militare, inclusiv spitale de campanie, unități de inginerie, mobilitate și logistică, precum și sprijin în domeniul cibernetic;

3. Mali – 24 de milioane de euro pe 30 de luni pentru  consolidarea capacităților Forțelor Armate Maliene pentru a le permite să desfășoare operațiuni militare menite să restabilească integritatea teritorială a Mali și să reducă amenințarea reprezentată de grupările teroriste.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"