NordNews
Avem ce spune

Moldovenii ar putea fi testați la COVID-19 la intrarea în țară

Cetățenii Republicii Moldova care se vor întoarce în următoarele zile acasă ar putea fi obligați să efectueze testul pentru depistarea infecției la noul coronavirus. Potrivit premierul Ion Chicu, această măsură este analizată și urmează a fi luată o decizie în zilele care urmează, notează IPN.

Noi vom introduce acest sistem în baza posibilităților laboratoarelor private din țară. În prezent, toate laboratoarele de stat deja sunt ocupate cu testarea în instituțiile medicale, lucru care nu permite ca testarea celor care se întorc să fie efectuate acolo. Testarea lor va avea loc în laboratoarele private, noi ne-am întâlnit cu reprezentanții laboratoarelor, ei zic că este posibil”, a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii „O nas” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Potrivit oficialului, efectuarea testării nu va fi asigurată din bugetul statului, astfel, că fiecare persoană își va plăti propriul test.
„Așa cum laboratoarele sunt private, acestea primesc bani de la persoanele care se adresează la ei. Testările vor fi efectuate la intrarea în țară, la aeroport și la punctele de trecere a frontierei terestre”, a precizat Ion Chicu.
Cât despre obligativitatea cetățenilor de a-și procura polița de asigurare, prim-ministru afirmă că aceasta le-ar putea prinde bine cetățenilor în contextul în care în prezent există un risc mare de îmbolnăvire.
„Cetățenii Republicii Moldova care se întorc în țara trebuie să aibă poliță de asigurare, în condițiile în care există riscul de îmbolnăvire. Astfel, cei care se întorc acasă s-ar putea reține nu doar pentru două săptămâni, ci mai mult”, a menționat premierul.
Întrebat dacă procurarea polițelor de asigurare va salva sistemul medical din situația în care se află, Ion Chicu a venit cu câteva calcule.
„Va salva sau nu, dar 1000 de polițe înseamnă patru milioane de lei, 10 000 de polițe înseamnă 40 de milioane de lei. Pentru 120 de mii teste noi luăm din bugetul de stat 40 de milioane de lei, acești sunt bani, iar în decursul a cinci zile în țară s-au întors 10 mii de oameni. Bugetul nostru nu este ca în Germania sau Statele Unite ale Americi”, a punctat Chicu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"