NordNews
Avem ce spune

Moldovenii care s-au vaccinat în România pot descărca certificatul european COVID-19

Cetățenii români vaccinați anti-COVID au primit undă verde, începând de astăzi, de a descărca propriile certificatele digitale. Astfel, persoanele imunizate pot călători liber în Uniunea Europeană, anunță autoritățile de la București, transmite realitatea.md. 

Certificatul poate fi prezentat atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât și tipărit pe hârtie, accesând AICI.

Pentru a descărca propriul certificat, e nevoie să urmați câțiva pași importanți:
  • autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail;
  • dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei:
  • se accesează butonul verde „Certificat nou”;
  • se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare;
  • cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

În funcție de categorie, se completează:

  • pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea;
  • pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv;
  • entru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

Ulterior, se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID, iar în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata