NordNews
Avem ce spune

Moldovenii cu venituri mici vor plăti 12 lei pentru un metru cub de gaze. Guvernul va aloca cinci miliarde de lei

Vești bune vin de la Guvern. Cetățenii cu venituri mici vor plăti 12 lei pentru un metru cub de gaze. Guvernul Republicii Moldova va aloca cinci miliarde de lei (circa 250 de milioane de euro) pentru susţinerea populaţiei şi compensarea facturilor pentru agent termic în sezonul rece 2022-2023, dublu față de anul trecut. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Natalia Gavriliţa, care a susţinut o conferinţă de presă împreună cu ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari.

În această iarnă se vor oferi compensații pentru consumul de gaze naturale, energie termică și energie electrică.

În cadrul conferinței, ministrul Muncii și Protecției Aociale, Marcel Spătari, a anunțat că pe site-ul compensatii.gov.md s-au depus deja peste 640.000 de cereri.

Volum de gaz maxim compensat pentru consumatori casnici: 180 m3 de gaz pe lună per loc de consum, mai mult cu 30 m3 ca anul trecut.

Prețul pentru consumatorii casnici de gaze naturale în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică:

1. Vulnerabilitate foarte ridicată – prețul final 12 lei per m3, la tarifele actuale valoarea compensației va fi 17,27 lei per m3, valoare maximă a compensației în factură va fi de 3.110 lei.

2. Vulnerabilitate ridicată – prețul final 14 lei per m3, la tarifele actuale valoarea compensației va fi 15,27 lei per m3, valoare maximă a compensației în factură va fi de 2.750 de lei.

3. Vulnerabilitate medie – prețul final 17 lei per m3, valoarea compensației va fi de 12,27 lei per m3.

4. Vulnerabilitate scăzută – prețul final 24 de lei per m3, valoarea compensației va fi de 5,27 lei per m3

De asemenea, pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 gigacalorii pe lună. Astfel, consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti – 1450 lei/gigacaloria; consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată – 1700 lei/gigacaloria; consumatorii cu vulnerabilitate energetică media – 1950 lei/gigacaloria. Pentru compensare la energia electrică, 75 KW/h va fi limita maximă.

Pe 25 noiembrie, sistemul va atribui automat categoria de vulnerabilitate pentru cetățeni. Astfel, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă până pe 24 noiembrie pentru a fi luați în calcul. Cei care nu se înregistrează pe platformă – vor fi compensați în baza metodei indirecte, li se va atribui categorie scăzută.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"