NordNews
Avem ce spune

Moldovenii din Irlanda riscă să nu poată vota la prezidențiale

Cetățenii R.Moldova aflați în Irlanda riscă să fie lipsiți de posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot. Motivul – autoritățile de la Dublin refuză să elibereze permisiune pentru desfășurarea scrutinului din cauza unui număr mare de alegători și unei posibile aglomerații la cele două secții de votare, deschise pentru scrutinul din 1 noiembrie, transmite deschide.md. 

Dragi conaționali, vă asigurăm că ambasada a făcut tot și mai mult decât e posibil, au fost aduse toate argumentele posibile și legale, insistăm, ne conformăm la toate cerințele, unele foarte și foarte imposibile, dar răspuns nu este. Au fost abordate absolut toate aspectele, inclusiv și dispoziția diasporei. Una din cele mai mari probleme este numărul mare de alegători și posibilă aglomerație. Ne conformăm și la cele mai triviale sugestii, dar… au apărut alte aspecte, vom merge până la urmă, mai sunt câteva zile. Ambasada este absolut gata de alegeri, dar permisiune nu avem. Avem toată susținerea ministerului nostru, căutăm soluții împreună la orice sugestie nouă, dar încă răspuns oficial la demersul oficial al ambasadei nu este”, se menționează într-un comunicat al ambasadei.

Potrivit reprezentanților misiunii diplomatice, membrii ambasadei și la acest moment lucrează în birou pentru o finalitate cu succes, multe lucruri însă o depășesc: „Speram și noi la o decizie pozitivă”.

De precizat că în actualul scrutin prezidențial din 1 noiembrie, pe teritoriul Irlandei urmează a fi deschise două secții de votare la Dublin și Limerick. Menționăm că la data de 21 octombrie autoritățile irlandeze au impus noi măsuri de restricție în contextul pandemiei.

Amintim că la scrutinul prezidențial din 2016, în Irlanda au votat circa 2 100 de moldoveni, iar la parlamentarele din 2019 – circa 2 700 de persoane.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"