
În medie, un locuitor al Republicii Moldova trăiește cu 10 ani mai puțin decât unul din UE. Speranţa de viaţă a cetățenilor noștri este de 71 de ani, mai mică cu 10 ani decât media UE, se arată într-un studiu al Biroului Național de Statistică din Chișinău despre situaţia socio-economică a RM.
Conform cercetării efectuate în statele membre ale UE, în medie 70 % din oameni declară că sunt sănătoși, în timp ce în Republica Moldova doar 52,5 % afirmă că starea lor de sănătate este una bună.
Pe lângă starea de sănătate mai bună, la europeni se atestă și o rată a ocupării forței de muncă mai ridicată, comparativ cu cea a locuitorilor din Moldova. În medie, în UE rata de ocupare a forţei de muncă este de 69,2%, iar în Republica Moldova e de aproape 50%. Studiul publicat de Biroul Naţional de Statistică arată că Republica Moldova este o ţară agrară: 20,2% din populaţie se ocupă cu agricultura, în timp ce în UE, doar aproape 4% din locuitori lucrează în acest domeniu. Potrivit datelor, în zona UE, rata şomajului s-a situat, în 2019, la 6.3%, iar în Republica Moldova nivelul înregistrat este de 5%. Astfel, 19.5 % din cetățenii din stânga Prutului cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani nu lucrează şi nu învăţă, în timp ce în statele membre acest indicator este de 12,5%.