NordNews
Avem ce spune

Moldovenii trăiesc cu 10 ani mai puțin decât cetățenii UE

În medie, un locuitor al Republicii Moldova trăiește cu 10 ani mai puțin decât unul din UE. Speranţa de viaţă a cetățenilor noștri este de 71 de ani, mai mică cu 10 ani decât media UE, se arată într-un studiu al Biroului Național de Statistică din Chișinău despre situaţia socio-economică a RM.

Conform cercetării efectuate în statele membre ale UE, în medie 70 % din oameni declară că sunt sănătoși, în timp ce în Republica Moldova doar 52,5 %  afirmă că starea lor de sănătate este una bună.

Pe lângă starea de sănătate mai bună, la europeni se atestă și o rată a ocupării forței de muncă mai ridicată, comparativ cu cea a locuitorilor din Moldova. În medie, în UE rata de ocupare a forţei de muncă este de 69,2%, iar în Republica Moldova e de aproape 50%. Studiul publicat de Biroul Naţional de Statistică arată că Republica Moldova este o ţară agrară: 20,2% din populaţie se ocupă cu agricultura, în timp ce în UE, doar aproape 4% din locuitori lucrează în acest domeniu. Potrivit datelor, în zona UE, rata şomajului s-a situat, în 2019, la 6.3%, iar în Republica Moldova nivelul înregistrat este de 5%. Astfel, 19.5 % din cetățenii din stânga Prutului cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani nu lucrează şi nu învăţă, în timp ce în statele membre acest indicator este de 12,5%.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"