NordNews
Avem ce spune

Moldtelecom a rămas fără director general şi a renunţat la colaborarea cu intermediarul din Elveţia

La începutul acestei luni a fost demis din funcția de director general al SA Moldtelecom (100% din capital este deținut de stat), Viorel Postolachi. Informaţia a fost confirmată de surse din cadrul companiei, dar pe pagina WEB a companiei şi cea a Agenţiei Proprietăţii Publice nu este nicio informaţie în acest sens, scrie mold-street.com.

Motivele acestei demisii nu au fost anunţate, dar ea vine la scurt timp după ce Moldtelecom şi Deutsche Telekom Global Carrier (TGC), au semnat un contract de parteneriat exclusiv privind prestarea de către TGC a serviciilor wholesale de terminare a traficului internațional de voce, începând cu 1 noiembrie 2021.

Până la începutul acestei luni acest tip de servicii a fost prestat timp de aproape un deceniu de Switchover AG, o companie elveţiană despre care s-a vehiculat că ar fi fost controlată de persoane apropiate lui Vladimir Plahotniuc.

Potrivit unui document al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălarea Banilor (SPCSB), citat de anticorupție.md, Switchover AG a avut între 2016 și 2019 tranzacții în valoare de circa 129,5 milioane de lei cu firme din Moldova.

Viorel Postolachi a ocupat postul de director general al Moldtelecom din 5 decembrie 2019, dar iniţial timp de câteva luni a fost interimar.

Postolachi a făcut parte din echipa Moldtelecom din anul 2005. La început ca specialist marketing în cadrul departamentului comercial, apoi a evoluat la poziția de șef al serviciului vânzări telefonie mobilă Unite în anul 2007.

O perioadă a fost vicedirector vânzări pe segmentul telefonie mobilă Unite (2009-2010), după care timp de patru ani director vânzări corporative, segmentul B2B. În anii 2014-2017 a fost director retail, iar ulterior, iar în anul 2017 a fost promovat la funcția de Director Vânzări al companiei Moldtelecom.

Compania Moldtelecom deţine poziţii monopoliste pe piaţa de telefonie fixă, dar cele mai mari venituri le încasează de la prestarea serviciilor Internet.

În ultimii ani veniturile din vânzări ale Moldtelecom au scăzut considerabil şi în 2020 au constituit 1,57 miliarde de lei, cu circa 130 milioane lei mai puţin ca în 2018 şi cu peste 700 milioane lei, faţă de anul 2012.

În aceeaşi perioadă profitul companiei s-a redus de două ori şi ceva şi în anul 2019 a coborât la nivelul minim de 29,5 milioane lei, ca în 2020, pe timp de pandemie să crească la 86 de milioane lei.

Cu toate acestea cifrele profitului rămân departe de nivelul de 600 milioane lei înregistrat în anul 2008.

APP susţine că în ultimii ani Moldtelecom s-a orientat preponderent spre extinderea rețelei de transmisiuni și transport, dezvoltarea rețelei mobile și sistemelor informaționale etc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata