NordNews
Avem ce spune

Monica Babuc – da, Direcția Generală de Învățământ Fălești – ba. Trei școli din raionul Fălești urmează să fie „lichidate”

Două gimnazii, o școală primară și o grădiniță din comuna Ciolacul Nou, raionul Fălești riscă să fie închise, din lipsă de elevi și finanțare. Din cele trei școli sortite optimizării va fi creat un gimnaziu româno-rus.
 
Asta chiar dăcă, acum cinci luni, luni Partidul Democrat a decis să pună capăt procesului de optimizare a şcolilor.
Cele patru instituții de învățâmânt vizate sunt: Gimnaziul din Ciolacul Vechi, Gimnaziul (cu predare în limba rusă) din Ciolacul Nou,  Grădinița din Făgădău și Școala primară din aceeași localitate.
Secretarul Consiliului local,  a declarat pentru nordnews.md că cele mai multe datorii le-a acumulat Gimnaziul din Ciolacul Nou:
„Deficitul bugetar care a fost acumulat de gimnaziul rus este de aproape 250 de mii de lei. Dacă anul trecut această instituție a fost ajutată de politicianul Renato Usatîi cu 100 de mii de lei, în acest an n-are cine să-i ajute”, a precizat Vladimir Pivovari.
 
Directorul Gimnaziului din Ciolacul Nou, Evghenii Lazari a menționat că instituția pe care o conduce, în care învață 108 elevi și activează 16 profesori, nu va fi închisă dacă vor fi găsiți, în câteva luni, banii necesari:
„Gimnaziul nostru nu va închis dacă până în noiembrie vom găsi banii necesari pentru a lichida deficitul bugetar. La moment, suntem în căutarea soluțiilor pentru a depăși această criză financiară.”
 
Lazarciuc a mai adăugat că reprezentanții Direcției Raionale de Învățământ Fălești au venit cu o propunere de a optimiza cele trei instituții de învățământ (Școala Primară din Făgădău, Gimnaziul Ciolacul Vechi și Gimnaziul Ciolacul Nou) într-un gimnaziu româno-rus, unde vor învăța, de la unu septembrie 2019, peste 240 de elevi.
„Ceea ce propune Direcția de Învățământ este ireal, pentru că o parte din materii vor fi predate în limba română, iar cealaltă în rusă”, a răspuns revoltat Lazarciuc.
 
Pe de altă parte, managerul gimnaziului cu predare în limba română spune că instituția pe care o conduce nu va avea de suferit, pentru că se va alege cu încă 136 de elevi:
„Noi nu avem ce comenta la acest capitol. Cum decid cei de sus, adică cei de la Minister sau de la raion, așa facem. Nu avem nici o problemă financiară”, a precizat Margareta Codreanu, directorul instituției de învățământ.
 
În opinia primarului comunei, decizia luată de Direcția Raională de Învățâmânt Fălești este un greșită, pentru că viitorul gimnaziu român-rus nu va putea găzdui atâția elevi. Mai mult ca atât, o asemenea hotărâre ține de competența Consiliului Raional Fălești:
„Această decizie urmează să fie luată la Ședința Consiliului raional Fălești din 21 martie. Ea va fi abordată nu ca optimizare a școlilor, ci ca «lichidare și reorganizare a unor instituții de învățământ». Vedeți cât de voalat e mascată această problemă”, spune primarul comunei Ciolacul Nou, Serghei Basarab.

Vedeți  întrebarea nr.10 din ordinea de zi

 
Alesul local a mai adăugat că distanța dintre cele trei comune este de 1-3 kilometri, iar cheltuielile pentru transportarea elevilor n-au fost prevăzute de autoritățile raionale.
 
Reprezentanții Direcției Generale de Învățământ nu au fost de găsit la telefon pentru a comenta situația. Și nici purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Angela Mutruc nu răspuns la apelurile noastre.
 
Amintim că în luna octombrie 2018 Partidul Democrat a decis să pună moratoriu pe optimizarea şcolilor, pentru a evalua ultimii zece ani de când se realizează acest proces. Declaraţia a fost făcută de ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.
Potrivit Monicăi Babuc, acest moratoriu înseamnă că ar putea fi redeschise unele şcoli, în condiţiile în care închiderea lor nu a adus economii mari la buget, aşa cum s-a aşteptat.
 
În ultimii zece ani, în Moldova au fost închise 217 şcoli.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"