NordNews
Avem ce spune

Moscova acuză Chișinăul că ar intenționa să modifice Constituția și să adere la NATO

Reprezentanții diplomației ruse au acuzat Chișinăul că ar intenționa să modifice Constituția și să adere la NATO. Aceștia susțin că dacă acest proces va avea loc, atunci ne așteaptă repetarea scenariului din Ucraina. Decizia de aderare la NATO, poate fi luată de cetățenii Republicii Moldova, iar în prezent țara noastră nu este pregătită să fie parte a acestei structuri. Polemicile create în jurul subiectului sunt parte a războiului hibrid, susțin autoritățile și experții de la Chișinău, scrie radiomoldova.md.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova a acuzat Republica Moldova de propagandă antirusă și a afirmat că autoritățile de la Chișinău ar intenționa să schimbe statutul de neutralitate al țării pentru a adera la NATO. Maria Zaharova a mai declarat că dacă acest proces va avea loc, atunci ne așteaptă repetarea scenariului din Ucraina.

Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid, a declarat la o emisiune televizată de Realitatea.md, ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.

Potrivit oficialului, o eventuală decizie privind aderarea la o alianță militară trebuie luată după un amplu proces de consultare cu cetățenii, iar discuțiile privind revizuirea statutului de neutralitate sunt apanajul politicienilor. Totuși, evoluțiile din Ucraina obligă Republica Moldova să regândească strategia și să fie pregătită pentru provocările de securitate, a punctat ministru.

Prin aceste declarații oficialii ruși ar încerca să submineze securitatea țării noastre, susține expertul Mihai Mogîldea.

Totodată el a mai afirmat pentru Radio Moldova că Rusia subminează ordinea internă a Republicii Moldova, dincolo de declarații, care deseori sunt niște falsuri.

„Autoritățile noastre trebuie să informeze cetățenii cum stau lucrurile de fapt, cât de înșelătoare sunt aceste mesaje venite de la Moscova. Sondajele arată că, poziționarea Federației Ruse în raport cu Republica Moldova nu face decât să scadă creditul de încredere al cetățenilor noștri în conducerea Federației Ruse și în politicile sale față de Republica Moldova”, a declarant Mihai Mogîldea.

Aderarea la NATO ar fi singura soluție pentru securitatea Republicii Moldova, a menționat în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la postul nostru de radio, comentatorul politic de la București, Sorin Ioniță. Potrivit lui, aceasta nu se poate înfăptui repede, deoarece este nevoie de consens, atât în societatea moldovenească, cât și din partea tuturor membrilor Alianței.

Anterior secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că NATO respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova, dar consideră că „fiecare țară are dreptul să facă propria alegere în ceea ce privește vectorul politicii externe”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"