NordNews
Avem ce spune

Moscova încearcă să umilească Chișinăul. Centrala de la Cuciurgan va livra mai puțin curent electric

Din 11 octombrie, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan ar putea reduce volumul livrării energiei electrice pe malul drept al Nistrului. Cel puțin asta este stipulat într-o scrisoare expediată companiilor energetice. O copie a acesteia a fost publicată pe 7 octombrie de către membrul Partidului Demnitate și Adevăr (DA) Alexandr Slusari. 

În scrisoarea publicată de fostul deputat Alexandr Slusari se arată că, din cauza faptului că problema legată de asigurarea livrării, în volum deplin, a gazului natural rusesc prin Ucraina, nu a fost soluționată, volumul livrării energiei electrice de centrala de la Cuciurgan va fi redus.

În documentul expediat de conducerea termocentralei de la Cuciurgan se menționează că în cazul în care nu va fi soluționată problema cu privire la livrarea gazelor naturale între „Moldovagaz” și „Gazprom” până la data de 10 octombrie 2021, „Молдавская ГРЭС”, începând cu data de 11 octombrie, va fi nevoită să reducă proporțional livrarea energiei electrice în conformitate cu prevederile contractului nr.112 din 30 martie 2021”.

Contactat telefonic, directorul general al FEE Nord, Serghei Gramma, a declarat că a fost recepționată scrisoarea în care au fost avertizați că Centrala Electrică de la Cuciurgan nu va putea distribui tot volumul de energie electrică de care este nevoie.

Sperăm că această problemă va fi soluționată cât mai rapid. Avem contract cu «Молдавская ГРЭС» până pe data de 31 martie. Am anunțat conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și Agenția Proprietăți Publice (APP) despre cazul dat. Pe viitor așteptăm indicii și soluții referitoare la această problemă

Totodată,  Serghei Garmma, a declarat că există riscul unor deconectări în evantai.

Directorul Întreprinderii de Stat S.A Rețele Electrice de Distribuție NORD (RED-NORD), Romeo Lopotenco, a menționat că acestă problemă va fi rezolvată, și  livrările  de energie electrică nu vor fi reduse.

Eu cred că nu se va ajunge la așa situație, sper că guvernarea va rezolva problema aceasta, nu trebuie să ne facem griji”, a declarat acesta.

Romeo Lopotenc a mai menționat că în prezent nu ne putem conecta la rețeaua românească pentru că  nu a fost finalizată construcția legăturii dintre România și Republica Moldova.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"