NordNews
Avem ce spune

Moțpan, despre schema cu anabolizante sub paravan diplomatic: Ar fi implicate persoane de la ambasadă, de la Externe și apropiați ai președintelui

În schema privind traficul ilicit de anabolizante sub paravan diplomatic ar fi fost implicate două persoane de la Ambasada Republicii Moldova în Rusia, două persoane de la Ministerul de Externe de la Chișinău și trei apropiați ai șefului statului. Cel puțin, asta a declarat deputatul Partidului Platforma  DA, Chiril Moțpan, în cadrul unui briefing de presă, fără a preciza dacă afirmațiile pot fi confirmate prin dovezi. De asemenea, parlamentarul a cerut Procuraturii să-i ofere protecție șoferului reținut, astfel încât să poată face mărturii, făcând referire la niște surse care i-ar fi spus că acesta a fost îndemnat să păstreze în secret activitatea ilegală, scrie agora.md

„Am primit câteva date suplimentare despre tentativa de trafic ilicit cu anabolizante. Anabolizantele se presupune că au fost produse în Republica Moldova sau că au fost scoase clandestin din regiunea transnistreană. Alături de cel puțin două persoane din ambasadă și două din MAEIE, ar fi implicați și trei apropiați ai lui Igor Dodon: Alexandru Vâlcu, fost șef la vamă, consilier intim al ex-președintelui; Vadim Ciubara, unul dintre oamenii de afaceri afiliați lui Dodon și, se pare, cumătrul lui; dar și Alexandru Dodon, fratele președintelui în curs de expirare… Sub protecția prietenilor celor trei, șoferul mașinii cu numere diplomatice trecea de 2-3 ori pe lună marfă în valoare de peste 150.000 de euro”, a declarat Chiril Moțpan.

Deputatul a spus că, cel mai probabil, anabolizantele în cauză urmau să ajungă în Turcia sau Ucraina.

„Afirmația că ar fi fost o operațiune specială coordonată de SIS cu Vama pare extrem de dubioasă. Din câte se știe, o operațiune specială se încheie nu cu reținerea la Vamă, ci la destinația sau la destinatarul final. De ce nu s-a admis ajungerea mărfii la destinația finală? Oare pentru că reprezentantul oficial al SIS pe lângă Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă – întâmplător sau nu, finul de cununie al lui Artur Gumeniuc (n.r. – șeful adjunct al SIS) – nu a cunoscut ce se întâmplă chiar sub nasul lui?”, a mai spus parlamentarul.

Menționăm că cele declarate de Chiril Moțpan nu pot fi probate. Procuratura nu a confirmat astfel de informații, menționând că ancheta este în desfășurare. Iar președintele în exercițiu, Igor Dodon, spunea că acest caz este o rușine pentru Republica Moldova și că vinovații trebuie trași la răspundere.

Amintim că, pe 5 decembrie, într-un microbuz cu plăcuțe de înmatriculare diplomatice, ce s-a prezentat la Vama Palanca, au fost depistate mai multe cutii cu anabolizante. Ulterior, Ministerul de Externe a anunțat că mijlocul de transport se afla în gestiunea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Șoferul mijlocului de transport a fost pus sub învinuire pentru tentativă de contrabandă. Potrivit Procuraturii, în prezent, oamenii legii stabilesc proveniența substanțelor și cercul de persoane implicate.

Pe 9 decembrie, premierul Ion Chicu a anunțat că ambasadorul țării noastre la Moscova, Andrei Neguța a fost rechemat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata