NordNews
Avem ce spune

Nagorno-Karabah: Rusia asigură că încălcările încetării focului sunt sub control; 3 zile de doliu naţional în Armenia

Rusia a susţinut luni că încălcările încetării focului în Nagorno-Karabah înregistrate vineri, pentru care azerii şi armenii s-au acuzat reciproc, au fost aduse rapid sub control, în timp ce Armenia a anunţat trei zile de doliu naţional în memoria celor căzuţi în luptă în conflictul armat încheiat recent, scrie agerpres.ro

”Într-adevăr, s-a produs o situaţie alarmantă, dar a fost adusă sub control într-o manieră foarte operativă”, a declarat la conferinţa de presă zilnică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a adăugat că există puţine informaţii despre cele întâmplate, însă situaţia creată a presupus o dificultate suplimentară pentru trupele ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah. Dar ”s-au stabilit cu mare celeritate contactele” cu părţile implicate şi situaţia a fost rezolvată, a menţionat Peskov.

Potrivit comandantului contingentului rus al trupelor de menţinere a păcii desfăşurate în Nagorno-Karabah, generalul Rustam Muradov, situaţia s-a normalizat duminică în urma intervenţiei militarilor aflaţi în subordinea sa. El a precizat că regimul încetării focului a fost încălcat în împrejurimile a două localităţi din regiunea Hadrud, în sudul provinciei azere cu populaţie majoritar armeană.

Contingentul rus de menţinere a păcii, alcătuit din circa 2.000 de soldaţi, a fost desfăşurat în Nagorno-Karabah în virtutea acordului azero-armean mediat de Rusia, care a pus capăt pe 10 noiembrie unui nou război desfăşurat între armata azeră şi forţele armene din Nagorno-Karabah.

În urma conflictului, în care au murit peste 5.500 de militari şi aproximativ 150 de civili, Azerbaidjanul a recuperat cele şapte districte pe care le pierduse în urma războiului încheiat în 1994 şi a preluat controlul asupra unei părţi a provinciei Nagorno-Karabah.

Premierul armean, Nikol Paşinian, a anunţat luni trei zile de doliu naţional, de pe 19 până pe 21 decembrie, în memoria acelor căzuţi în luptă. Pe 19 decembrie se va desfăşura la Ereven un ”marş al amintirii”, din Piaţa Republicii şi până la cimitirul militar Yerablur, situat în afara capitalei.

Şeful guvernului armean a mai spus că va începe curând schimbul de prizonieri cu Azerbaidjanul. Dar premierul Paşinian a respins din nou cererile de a-şi da demisia venite din partea opoziţiei, care-l acuză că este principalul responsabil pentru această înfrângere militară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"