NordNews
Avem ce spune

Nagorno-Karabah: Rusia, gata să ajute Erevanul dacă luptele se extind pe teritoriul armean

Rusia s-a declarat gata sâmbătă să ofere asistenţa ”necesară” Armeniei, în conflict cu Azerbaidjan în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, dacă luptele se extind pe teritoriul armean, scrie agerpres.ro

Anunţul Moscovei, care şi-a reînnoit apelul la încetarea focului, a venit după ce prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a cerut mai înainte preşedintelui Vladimir Putin să înceapă consultări „urgente” asupra ajutorului pe care l-ar putea oferi Rusia pentru a asigura securitatea ţării sale.

Cererea armeană, care ridică temeri privind o escaladare a conflictului, a venit după eşecul noilor discuţii între Armenia şi Azerbaidjan care vizau instaurarea unei încetări a focului.

Rusia are o bază militară în Gumri, al doilea oraş ca mărime al Armeniei. De asemenea, ea este legată de Erevan printr-un tratat de securitate colectivă, dar a susţinut în trecut că acesta nu se extinde la regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

„Rusia va acorda Erevanului toată asistenţa necesară dacă confruntările au loc direct pe teritoriul Armeniei”, a declarat Ministerul de Externe rus într-un comunicat.

În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a precizat la televiziunea rusă că „formatele concrete” ale unei asistenţe vor fi discutate.

Într-o scrisoare către Vladimir Putin, Pashinyan a declarat sâmbătă dimineaţă că luptele se apropie de graniţele armene şi a acuzat din nou Turcia că sprijină Azerbaidjanul.

Carey Cavanaugh, fost ambasador al SUA, consideră că o intervenţie militară extinsă în conflict nu este în interesul Moscovei.

„Este imposibil să se măsoare riscurile, dar o intervenţie a trupelor ruse sau turce în această etapă ar conduce la o escaladare semnificativă a conflictului”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit acestuia, armata rusă „şi-ar putea scoate trupele din garnizoana de la Gumri pentru a asigura securitatea frontierei” armene sau oferi asistenţă refugiaţilor care fug de lupte.

Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan şi omologul său azer Djeihun Bairamov s-au întâlnit vineri la Geneva într-o încercare nereuşită de a găsi o soluţie la criză.

Vineri seară, mediatorii francezi, ruşi şi americani, reuniţi în cadrul „grupului OSCE Minsk”, au indicat că beligeranţii au fost de acord cu o serie de măsuri, în special angajamentul de „a nu viza în mod deliberat populaţiile civile sau ţinte nemilitare”.

Cu toate acestea, „ministerul apărării” din Nagorno-Karabah a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a bombardat capitala acestei regiuni secesioniste, Stepanakert, şi oraşul strategic apropiat Şuşa.

Ministerul a raportat „răniţi printre civili la Şuşa”. La rândul său, Baku a respins acuzaţiile că a bombardat Stepanakert.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"