NordNews
Avem ce spune

Natalia Gavrilița a promis fermierilor compensarea accizelor la motorină, iar ei au ieșit la protest. Suma totală va constitui circa 277 de milioane de lei

Natalia Gavrilița a adus o veste bună agricultorilor. Accizele la motorina utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv, în cuantum de până la 100%. Anunțul a fost făcut de premier în cadrul ședinței de lucru cu reprezentanții unei asociații de fermieri și agricultori, organizată ieri.

„Producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 milioane de lei.
Am punctat că domeniul agricol rămâne prioritar, o dovadă în acest sens fiind și acțiunile întreprinse până acum de Executiv. Susținerea agricultorilor s-a văzut foarte clar atunci când am crescut fondul de subvenționare a agriculturii cu 60%. În funcție de veniturile bugetare și resursele pe care reușim să le mobilizăm pe partea partenerilor externi, vom continua această politică de susținere a agricultorilor”, a scris Natalia Gavrilița pe pagina sa de facebook.

Totuși, mai mulți fermieri din Republica Moldova au ieșit astăzi la proteste, inclusiv în raioanele de nord: Florești, Fălești și Sîngerei. Aceștia doresc să atragă atenția guvernării care nu a luat în considerare toate revendicările.

Organizatorii acțiunilor de protest spun că acestea sunt în afara politicului și pledează pentru restituirea integrală a accizei la motorină, cere compensări la procurarea de inputuri și deblocarea exporturilor de grâu și atenuarea deficitului de motorină angro. Fermierii care au ieșit azi la proteste spun că ar putea recurge ulterior și la blocarea drumurilor dacă autoritățile nu le vor îndeplini revendicările.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"