NordNews
Avem ce spune

NATO către Rusia: Nu plecăm din estul Europei. Rusia trebuie să îşi retragă trupele din Moldova, Georgia şi Ucraina

După convorbiri în Consiliul NATO-Rusia, mesajul Alianţei către Kremlin este cât se poate de clar.  

NATO este pregătită să discute cu Rusia, dar nu va face compromisuri privind principiile sale fundamentale, printre care se numără faptul că integritatea teritorială a ţărilor din Europa trebuie respectată, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după încheierea reuniunii Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, transmite agenţia Reuters, informează Epoch Times România. 

Secretarul NATO a mai adăugat că statele membre ale alianţei au cerut Rusiei, miercuri, să-şi retragă forţele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

,,Discuția nu a fost uşoară. Schimburile au fost directe în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina şi au fost constatate diferenţe majore referitoare la securitatea în Europa. Diferenţele noastre nu vor fi uşor de surmontat, dar este un semn pozitiv faptul că toate ţările NATO şi Rusia s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au abordat chestiuni substanţiale”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Jens Stoltenberg a continuat, anunţând că NATO ar putea desfăşura trupe adiţionale în estul Europei dacă Rusia utilizează din nou forţa împotriva Ucrainei.

Oficialul NATO a mai afirmat că ,,aliaţii NATO au transmis azi Rusiei că nu vor renunţa la prezenţa trupelor aliate în statele membre din estul NATO”.

Rusia a dus, în ultima lună, o diplomaţie ,,de presiune” asupra SUA şi a membrilor NATO după publicarea unor documente în care îşi preciza condiţiile pentru a dezescalada situaţia din Ucraina. O parte a cerinţelor Moscovei era obţinerea de garanţii scrise că NATO nu se va mai extinde în Est şi că ţările membre îşi vor retrage trupele la ţările membre din 1997.

Moscova susţine că extinderea NATO de la 16 membri, la finalul Războiului Rece, la 30 în prezent – printre care un număr mare de foste republici comuniste din Europa Centrală şi de Est – constituie o ameninţare pentru securitatea sa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"