NordNews
Avem ce spune

NATO la 70 de ani. Interviu cu Kristina Baleisyte, Șefa Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova

Alianță Atlanticului de Nord (NATO)  împlinește la 4 aprilie 70 de ani de la fondare. Cu această ocazie, portalul de știri nordnews.md a realizat un interviu cu șefa Oficiului de Legătură NATO în Republica  Moldova, Kristina Baleisyte. În cadrul acestui interviu Baleisyte a menționat că  Alianța își respectă angajamentele asumate față de Republica Moldova stipulate în Parteneriatul pentru Pace semnat acum 25 de ani.

Peste câteva zile vom sărbători 70 de ani de la crearea NATO. Ce reprezintă NATO și care este mesajul acestei organizații internaționale?
Într-adevăr, la 4 aprilie 2019, NATO marchează cea de-a 70-a aniversare. Timp de 70 de ani, NATO a asigurat cu succes pacea și stabilitatea în zona Euro-Atlantică și acesta este un succes istoric semnificativ. Pacea și stabilitatea sunt factori-cheie pentru creșterea economică și prosperitatea unei națiuni. NATO este o Alianță, o familie din 29 de țări care împărtășesc valori democratice și doresc să colaboreze pentru a preveni conflictele și pentru a păstra pacea.
Mesajul nostru este la fel de puternic ca oricând – libertatea, pacea, securitatea și prosperitatea. Lucrând împreună suntem mai puternici și mai siguri.
Recent, s-au împlinit 25 de ani de la semnarea de către autoritățile Republicii Moldova a Programului de Parteneriat pentru Pace. Care ar fi principalele realizări ale RM în cadrul acestui program.
NATO este angajată în cooperarea și parteneriatul cu țările terțe, cum ar fi Republica Moldova, cu scopul de a colabora pentru securitatea internațională, foarte importantă pentru noi toți. Dialogul dintre NATO și Republica Moldova a început în 1991, însă cooperarea practică a început odată cu aderarea Moldovei la Programul Parteneriat pentru Pace în 1994. Titlul programului definește bine scopul cooperării: Parteneriatul pentru Pace. El oferă partenerilor peste 1400 de oportunități/activități (cursuri, conferințe, consultanță de specialitate etc.), iar partenerii au ales să participe în funcție de prioritățile și nevoile țării.
Principala realizare pe care aș dori să o subliniez este parteneriatul strâns dintre NATO și Republica Moldova, care se dezvoltă de-a lungul anilor.
Aș menționa, de asemenea, câteva rezultate concrete în cadrul cooperării noastre practice, care aduc beneficii vizibile populației din Moldova:

  1. Pentru militarii profesioniștii care doresc să-și îmbogățească experiența:

a.) peste 1500 de ofițeri moldoveni au participat la cursuri și instruiri NATO; la fel, au participat la alte sute de evenimente (conferințe și ateliere);
b.) NATO a asistat Academia Militară din Moldova să-și dezvolte Curriculum-ul modern pentru programul de licență BA, MA și doctorat, precum și alte cursuri profesionale.

  1. Pentru persoanele din mediul rural care pot cultiva terenuri arabile curate, întrucât NATO a ajutat Moldova să-și curățe teritoriul de substanțe chimice și pesticide periculoase;
  2. NATO a acordat asistență Moldovei în dezvoltarea capacității de telemedicină; acum primii respondenți sunt mai bine pregătiți pentru a oferi asistență medicală pacienților în situații de urgență;
  3. Colaborăm în domeniul pregătirii civile, pentru a practica procedurile de intervenție în caz de catastrofe și pentru a intensifica cooperarea în situații de urgență, precum ar fi cataclismele, dezastrele naturale.
  4. De asemenea, lucrăm împreună pentru a sprijini pacea și stabilitatea în Balcani, deoarece Moldova este un contribuitor important la misiunea noastră KFOR în Kosovo.

A trecut mai mult de un an de la inaugurarea Oficiului de Legătură NATO (NLO) în RM. Care sunt provocările și dificultățile cu care v-ați confruntat și, în același timp, care sunt realizările NLO în această perioadă?
Biroul de Legătură NATO este reprezentanta diplomatică a NATO în Republica Moldova, deschisă la cererea guvernului Republicii Moldova și ratificată de Parlamentul R. Moldova. Misiunea NLO este de a facilita dialogul politic și cooperarea practică, de a fi un canal de comunicare, asigurând o mai bună înțelegere și coordonare între NATO și Moldova.
Odată cu deschiderea NLO, suntem într-o poziție mai bună în posibilitatea de a sprijini mai eficient proiectele de asistență NATO, coordonate de partenerii moldoveni, să introducem sau să furnizăm mai multe informații concrete entităților guvernamentale și neguvernamentale din Moldova (inclusiv ONG-urilor și universităților) despre programele NATO și realizarea lor. Am observat că mulți din Moldova consideră că programele NATO sunt deschise doar pentru Ministerul Apărării. În timp ce Ministerul Apărării este un partener activ, sectorul apărării și securității este mult mai amplu, iar alte instituții (ministere, Parlament) sunt eligibile să beneficieze și de programele noastre. Interesul din partea Moldovei a fost unul sporit. Programele NATO urmăresc să facă viața țării și a oamenilor sigură și mai bună.
Una dintre provocări a fost o serie de activități de dezinformare care oferea și oferă publicului informații false despre NATO și despre biroul nostru. În contextul deschiderii NLO, am citit/văzut mesaje false de genul: NATO construiește o bază militară secretă la Chișinău. Deși, după cum vedeți, NLO este o mică misiune diplomatică, cu sediul în unul dintre centrele de afaceri din Chișinău. Până în prezent, eu sunt singurul angajat al NATO care lucrează împreună cu câțiva angajați moldoveni. Nu există personal militar.
Care sunt obiectivele / prioritățile NATO pentru cooperarea cu RM?
Securitatea și cooperarea internațională este în interesul nostru reciproc. Dacă vecinii noștri sunt țări prospere, suntem și noi mai siguri. Dar, înainte de a începe listarea priorităților, aș dori să menționez principiile-cheie care definesc parteneriatul nostru:

  1. NATO respectă independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea Republicii Moldova. Moldova nu intenționează să devină membru NATO și noi respectăm pe deplin deciziile suverane ale Republicii Moldova.
  2. Asistența NATO față de Moldova se produce numai în cazul când există o cerere, ceea ce înseamnă că, în primul rând, partea moldovenească ar trebui să solicite un proiect concret și numai atunci NATO se oferă să asigure sprijinul acesteia.
  3. NATO și Republica Moldova mențin un dialog și o cooperare strânsă în mai multe domenii, așa cum sunt definite în documentul de acțiune individualizat de parteneriat (IPAP), convenit în comun și revizuit periodic, document accesibil publicului pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și al Integrării Europene.

Printre prioritățile importante se numără:
– reforma și modernizarea unui sector mai larg de apărare și securitate;
– consolidarea bunei guvernări și consolidarea rezistenței la corupție în sectorul apărării și al securității, deoarece instituțiile transparente, responsabile și bine gestionate sunt foarte importante pentru securitatea națională;
– consolidarea rezistenței față de provocările de securitate moderne, cum ar fi amenințările cibernetice;
– integrarea agendei privind egalitatea de gen;
– promovarea cooperării între oamenii de știință în cadrul programului „Știința pentru pace și securitate”;
– sensibilizarea opiniei publice și creșterea transparenței în ceea ce privește cooperarea NATO-Moldova.
Acordul semnat între R. Moldova și NATO, cu privire la deschiderea OLN stipulează următoarele: „Guvernul Republicii Moldova va permite ca NATO și beneficiarii săi să se angajeze direct pentru achiziționarea de bunuri, servicii și proiecte de construcție din orice sursă în cadrul sau în afara Republicii Moldova, cu privire la proiectele finanțate de NATO.” Despre ce fel de proiecte de construcție este vorba?
În primul rând, după cum s-a discutat, toate proiectele NATO, puse în aplicare în Republica Moldova, se realizează la inițiativa și cererea părții moldovenești, fiind conduse de partea moldovenească. Acordul la care vă referiți prevede posibilitatea generală de achiziție de bunuri, servicii sau contracte de construcție în cadrul proiectului finanțat de NATO, în funcție de solicitarea concretă a părții moldovenești.
Ne puteți spune dacă sunt planificate careva exerciții militare ale NATO pe teritoriul Republicii Moldova? În presa locală au circulat și circulă mai multe zvonuri în acest sens…
Nu, e o informație falsă.
În cadrul angajamentului față de transparență, exercițiile conduse de NATO ca Alianță sunt anunțate cu câteva luni înainte.
Cum ați evalua cooperarea dintre RM și NATO? Depinde ea  de factorii interni sau externi, precum ar fi, de exemplu, Rusia, Ucraina, România?
Cooperarea dintre NATO și Republica Moldova este decisă numai de către Republica Moldova și NATO. Republica Moldova își adoptă propriile decizii suverane, iar din partea NATO, deciziile sunt luate prin principiul consensului, ceea ce înseamnă că toate cele 29 de state membre sunt de acord.
În ceea ce ține de factorii interni, începând cu anul 1991 s-au schimbat multe lucruri, însă dialogul și cooperarea dintre NATO și Republica Moldova a crescut constant, cu tot mai multe instrumente, activități comune și proiecte. Și această tendință continuă.
Cum comentați faptul că țările baltice din fosta URSS au reușit să devină membre UE și NATO, pe când R. Moldova nu a reușit încă?
Republica Moldova este un stat constitutional neutru și nu dorește să se alăture Alianței. Prin urmare, apartenența sa la NATO nu a fost niciodată și nu este pe ordinea de zi. Din moment ce eu reprezint NATO, eu comentez doar problema NATO.
Ce părere aveți despre mass-media din Moldova și în ce măsură implicarea / reflectarea corectă a informației ar stimula cooperarea cu NATO?
Presa liberă și independentă asigură accesul cetățenilor la informație. Acest lucru este esențial într-o democrație. Mass-media joacă un rol important în furnizarea informațiilor în timp util, factuale și veridice, de aceea, noi încurajăm presa liberă.
Apreciem când jurnaliștii moldoveni ne contactează, și nu numai ca să primească informații despre parteneriatul NATO și NATO-Moldova.
Acordăm o importanță deosebită mass-mediei – îi invităm să acopere informational summit-urile NATO și reuniunile ministeriale la Bruxelles, să sprijine proiectele de consolidare a capacităților mass-media etc. Ne dorim ca presa să acopere în mod activ și faptic știrile legate de cooperarea NATO-Moldova.
Și o ultimă întrebare: cum vă simțiți la Chișinău?
Foarte bine.
Vă mulțumim!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"