NordNews
Avem ce spune

NATO: Risc real de război în Europa. Pentru a nu invada Ucraina, Rusia impune condiţii greu de acceptat

Există riscul unui război la graniţele României. Avertismentul NATO vine chiar înaintea negocierilor prin care Alianţa vrea să convingă Rusia să nu invadeze Ucraina. Misiunea pare însă imposibilă. Kremlinul a anunţat că nu este dispus să facă vreo concesie şi cere trupelor nord-atlantice să nu se mai apropie de ţările aflate pe frontiera rusă, informează observatornews.ro

100.000 de militari la graniţele Ucrainei şi aproape jumătate din armată mobilizată pe flancul de est al Alianţei sunt semnalele care pun NATO în alertă.

,,Există riscul real al unui nou conflict armat în Europa. Vom face orice este posibil, pentru a împiedica Rusia să intervină în forţă în Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Pentru a nu invada Ucraina, Rusia impune condiţii greu de acceptat. Printre acestea, vrea nici mai mult nici mai puţin decât ca NATO să se retragă de pe flancul estic, din state precum România, de exemplu, lucru despre care NATO nici nu vrea să audă.

,,Ca alianţă, nu putem să ajungem în situaţia de a avea state de categoria a doua, pe care să nu le poată proteja în acelaşi fel cum îi protejează pe ceilalţi aliaţi”, a mai adăugat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Alte pretenţii ar fi crearea unei zone tampon lângă graniţa rusă, iar pentru asta cere ca NATO să nu se mai extindă în state aflate până la căderea Cortinei de Fier în sfera de influenţă a URSS.

,,Putin nu poate accepta ca Ucraina sau Georgia, de exemplu, să adere la NATO”, a declarat Dmitri Oreshkin, analist politic rus.

Negocieri NATO- Rusia, săptămâna viitoare

Specialiştii nu cred că, în urma negocierilor pe care NATO şi Rusia le vor purta săptămâna viitoare, se va putea ajunge la o soluţie diplomatică.

,,(NATO, n.r.) este într-o poziţie dificilă pentru că pretenţiile Rusiei nu lasă loc la negocieri, corect? Şi totuşi, iată-i pe Putin şi Rusia cu toate cărţile pe masă, cu această mobilizare de la graniţa Ucrainei. Atunci întrebarea la care ajungem este: dacă Putin decide să invadeze (Ucraina, n.r.), atunci ce facem?”, a declarat Matthew Lee, Associated Press Diplomatic Writer

În aceste condiţii, NATO spune că ia în calcul chiar şi cele mai negre scenarii.

,,Nimeni nu ar trebuie să se mire dacă Rusia instigă sau provoacă un incident. Suntem pregătiţi să răspundem în forţă unei viitoare agresiuni a Rusiei”, a declarat Antony Blinken, şeful diplomaţiei SUA

La rândul ei, chiar săptămâna aceasta, Rusia a făcut o mutare prin care vrea să arate Occidentului că nu se joacă atunci când e vorba de ceea ce numeşte zona sa de influenţă. Kremlinul a trimis mii de militari în Kazahstan pentru a-şi ajuta regimul aliat de acolo să înăbuşe manifestaţiile anti-guvernamentale.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata